Blikk

348,4 milliót kaszáltak a magyar klubok az Eb-selejtezők után

A Fehérvár és a Fradi kapja a legnagyobb kompenzáci­ót a labdarúgók­ért

- Blikk-összeállít­ás

NYON — Az Európai Labdarúgós­zövetség (UEFA) a koronavíru­sjárvány okozta gazdasági problémák enyhítésér­e már most elutalja a kluboknak járó kompenzáci­ós díjat. Vagyis azt az összeget, amelyet az egyesülete­k azon játékosaik után kapnak, akik keretben voltak válogatott­jukban az Európa-bajnoki selejtezők­ön és előtte, a Nemzetek Ligája-csoportmér­kőzéseken.

Összesen 70 millió eurót (25 milliárd for intot) f izet k i az UEFA 676 csapatnak. A magyarok az Európai Klubszövet­ség (ECA) iránymutat­ását figyelembe véve mintegy 975 ezer euróra (348,4 millió forintra) számíthatn­ak, amelyből a legnagyobb rész a jelenleg második helyen álló Mol Fehérvárt és a címvédő, listavezet­ő Ferencváro­st illeti. A testület 3500 és 4300 euró (1,21,5 millió forint) közötti összeget ad átlagban egy focista után attól függően, mennyi együttesse­l szerepelt egy csoportban a válogatott­jával. A székesfehé­rváriak többek között magyar játékosaik, például Pátkai Máté (32) vagy Kovács István (28), valamint a légiósaik, az észak-macedón Viszar Muszliu (25), illetve a bosnyák Armin Hodzic (25) meghívóján­ak köszönhető­en nyerték a „versenyt”, minimális különbségg­el a Fradi előtt.

– Az európai klubok a válogatott­aknak kiírt sorozatok sikerének szerves részét képezik. Ennek eredmények­ént a selejtezők bevételein­ek bizonyos százalékát megkapják azon egyesülete­k, amelyek futballist­ákat adnak a nemzeti csapatok számára. A nehéz időkben, amikor sokan pénzügyi problémákk­al küzdenek, kötelesség­ünk volt gondoskodn­i arról, hogy mindenki a lehető leggyorsab­ban megkapja a neki járó öszszeget – mondta Aleksander Ceferin (52), az UEFA szlovén elnöke.

A Nemzetek Ligája-playoff után – amelyben Magyarorsz­ág is érdekelt Bulgária ellen – további 2,7 millió euró (965 millió forint) kerül szétosztás­ra. Az Eb-t követően pedig még 130 milliót eurót (46,4 milliárd forintot) fizetnek ki a kontinenst­ornán részt vevő válogatott­akba játékost adóknak.

– Ez eg y nag yon fontos és szükséges pénzinjekc­iót jelent a kluboknak. Az ECA és az UEFA közötti közös munka eredmények­ént segíthetün­k így a nehéz helyzetbe került egyesülete­knek – tette hozzá Andrea Agnelli (44), az ECA olasz elnöke.

Érdekesség, hogy még az NB II-es Haladás is kap kompenzáci­ót a bolgár Galin Ivanov (32) után.

 ??  ?? Jól járnak Lovrencsic­s sokszor szerepelt a válogatott­ban, ez klubjának, a Fradinak is pénzt jelent az UEFA-tól
Légiós Civic a bosnyák válogatott­ban játszott, ez is pénzt hoz magyar klubjának, a Fradinak
Jól járnak Lovrencsic­s sokszor szerepelt a válogatott­ban, ez klubjának, a Fradinak is pénzt jelent az UEFA-tól Légiós Civic a bosnyák válogatott­ban játszott, ez is pénzt hoz magyar klubjának, a Fradinak
 ??  ?? Az összegeket millió forintban adtuk meg.
Az összegeket millió forintban adtuk meg.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary