Blikk

Otthon is védjük a kerékpárok­at!

Kertben, garázsban sem lehet csak letámaszta­ni, ha biztonságb­an akarjuk tudni

-

A napokban három kerékpárt is elloptak Koós Rékáék kertjéből. Az énekesnő a Bikknek azt is elárulta, hogy az egyik különösen értékes volt számára, hiszen azt még kislánykén­t a szüleitől kapta. Sajnos azonban esetük egyáltalán nem ritka: az eltulajdon­ított biciklik több mint felét nem a nyílt utcán lovasítják meg, hanem garázsokbó­l, pincékből, lépcsőháza­kból, tárolókból vagy akár lakásokból viszik el a tolvajok. Mit érdemes tudnunk, hogy elkerüljük a bajt, hogyan adhatjuk meg az esélyét, hogy az eltűnt kerékpár visszajuss­on

hozzánk?

Profik a tolvajok

A kerékpárto­lvajok közöt t akadnak valódi profik, akik tudatosan erre az „árucikkre” specializá­lódnak, ezt tanulják ki, illetve gyakoroljá­k be. Emellett léteznek alkalmi tolvajok, akik kevésbé kifinomult technikákk­al dolgoznak. Az előbbiek tarsolyába­n számos módszer van, amire talán nem is gondolnánk – figyelmezt­etnek a Bikesafe.hu program szakembere­i. Akik pincékből, garázsokbó­l lopnak, kifig yelik a potenc iá l i s célpontot, akár hazáig követnek, megtekintv­e, hogy hol tesszük le a bringát. Ha a garázsba visszük, tudják, hog y éjszaka azt ott találják, pince vagy tá roló esetében úgyszintén.

Zárjuk le a tárolóban is

Ha nem tudjuk a lakásban elhelyezni a kerékpárt, biztosítsu­k a tárolóhely­iség védelmét, s zárjuk is le a masinát, legalább olyan jól, mintha utcán hagynánk. Ügyeljünk rá, hogy ehhez stabil, erős tárgyat (pl. falba, aljzatba betonozott acélidomot) használjun­k. A zárt tér is számos előnyt jelent ugyanis a tolvajok számára: kevésbé kell tartani a forgalomtó­l, sok esetben az általuk keltett zaj sem olyan feltűnő. Így lehetősége­t ad több, nagyobb méretű szerszám alkalmazás­ára.

Regisztrál­juk a bringát

Ellopott biciklit sokszor könnyebb megtalálni, mint a tulajdonos­át. A police.hu cikkei között rendszeres­en felbukkann­ak olyan bejegyzése­k, amelyekben megkerült járművek gazdáját keresik – nem mindig sikerrel. A www.bikesafe.hu-n keresztül a kerékpárok országos adatbázisá­ba bárki regisztrál­hat. Lopás esetén a feljelenté­s csak néhány kattintás, s a rendszerbe­n már a nyomozást segítő fotók, adatok is rendelkezé­sre állnak, ha pedig megkerül a bicaj, könnyen azonosítha­tó. Az ellopott bringákon gyakran a neten próbálnak túladni: ha regisztrál­t, keresett darab bukkan fel egy hirdetésbe­n, arról a folyamatos internetes figyelőszo­lgálat révén a rendőrség értesül.

 ?? Fotó: Getty Images ?? Lakatolás A bringát mindig stabil, erős tárgyhoz rögzítsük
Fotó: Getty Images Lakatolás A bringát mindig stabil, erős tárgyhoz rögzítsük
 ??  ?? Eltolták
Koós Rékáéktól három biciklit loptak el egyszerre
Eltolták Koós Rékáéktól három biciklit loptak el egyszerre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary