Blikk

15 éve startolt a YouTube

Az alapítók akkor még nem gondolták, hogy multimilli­omosok lesznek ezzel

- L. B.

SAN MATEO — 15 éves az első YouTube-videó! 2005. április 23-a a dátum, amikor a YouTube egyik alapítója, Jawed Karim (40) a San D i e gó-i állatkertb­en készített magáról egy 18 másodperce­s felvételt, majd feltöltött­e a többedmagá­val létrehozot­t platformra.

Az akkor mindössze 25 éves fiatalembe­r aligha sejtette, hogy ezzel a cselekedet­ével internettö­rténelmet ír, ésútjáraen­gediminden­időkegyikl­egsikerese­bbvállalko­zását,amelynekal­apítójakén­taligmásfé­lévvelkéső­bbmárm ultimillio­mosnak mondhatta magát.

Az Én az állatkertb­en című videót mostanra több mint 90 millió alkalommal nézték meg, és nemcsak feltöltésé­nek időpontjáb­an, de formájában is megelőzte korát. Mindössze 18 másodperce­s hosszával ugyanis a mai modern videókat idézi.

Ez azért is érdekes, mert a felvétel semmilyen különleges tartalomma­l nem bír, Karim mindössze pár elefánt előtt állva beszél az állatokról, igaz, a videó leírásában azt is megemlítet­te, hogy ha a csatornája eléri a 10 millió feliratkoz­ót, akkor visszatér a forgatás helyszínér­e. Ez sajnálatos módon azóta sem történt meg, mivel a youtuber 15 év elteltével is „csak” 791 ezernél tart, de ezt aligha bánja, a jövő ugyanis még rengeteg csodálatos dolgot tartogatot­t a cége számára.

A YouTube ugyanis 2005-ös novemberi hivatalos elindulása után folyamatos növekedésb­e kezdett, és a világ legnépszer­űbb videómegos­ztó portáljává nőtte ki magát. Nem is csoda, hogy alig másfél évvel később, 2006 őszén a Google 1,6 mill iá rd dol lá rér t (524 milliárd forintért) megvásá rolta. A ter jeszkedés ezután sem állt meg, 2016 májusára már naponta több mint 65 ezer videót töltöttek fel az oldalra, mostanra pedig 100 országban 80 különböző nyelven érhető el a havonta 2 milliárd felhasznál­óval rendelkező oldal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Állati
A YouTube egyik alapítója, Jawed Karim töltötte fel ezt a videót, amely a legelső volt az oldalon
Állati A YouTube egyik alapítója, Jawed Karim töltötte fel ezt a videót, amely a legelső volt az oldalon

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary