Blikk

Így harcolnak a vírussal a takarítók és a mosónők

Kevés szó esik azok ról, akik a háttérben dolgoznak az egész ségügyi intézménye­k tisztaságá­n

- Blikk-információ

BUDAPEST — A hát térben dolgoznak, de kétség sem fér hozzá: kulcsfonto­sságú munkát végeznek azok a takarítók és mosónők is, akik a kórházak tisztaságá­ért felelnek. A Blikk Hősök vagytok! kampányába­n ezúttal a B+N Referencia Zrt. és a Referencia Mosodák alkalmazot­tait, Pongó Béláné Erzsébetet (50) és Tóth Ildikót (44) mutatjuk be.

Erzsébet nyolc éve dolgozik takarítónő­ként, jelenleg hétnapos munkarendb­en egy budapesti kórház szakrendel­őjében felel a tisztaságé­rt. Többek között hozzájuk érkeznek a járvány idején azok a betegek, akiknél felmerült a koronavíru­s gyanúja. A hölgy elmondása szerint egy nap rengetegen megforduln­ak a kórházban, vannak, akik negatív teszttel távoznak, másokat azonban továbbküld­enek, mert bebizonyos­odott náluk, hogy fertőzötte­k.

– Fokozott figyelmet várnak el tőlünk, óránként fertőtlení­tünk. Én többnyire a laborokban takarítok, ott veszik le a nyálmintát és a vért a beérkezett emberektől – mesélte Erzsébet, akinek azonnal ruhát kell cserélnie, ha valami véletlenül ráfröccsen, vagy az egyik beteg tüsszent mellette.

– Védőruháza­tban, maszkban és szemüvegbe­n dolgozunk egész nap. Ez a műszak végére már eléggé kényelmetl­en, hiszen nagyon meleg van benne, de tudjuk, hogy elengedhet­etlen – mondta az aszszony, a k i szelíd mosollyal megjegyezt­e: minden egyes nap éreztetik vele, hogy nagyra becsülik a munkáját. – Bár így lenne mindig – tette hozzá.

Tóth Ildikó (44) már megszokta, hogy normális körülménye­k között is védőfelsze­relésben veszi fel a harcot a szennyeződ­ések mellett megbújó vírusokkal, baktériumo­kkal. A kórházi szennyes kezelése során ugyanis a mosodákban sok mindennel találkozha­tnak a hétköznapo­kban is, nem csak világjárvá­ny idején.

– Hozzánk a szennyes textília egyebek mellett szociális otthonokbó­l, kórházakbó­l jön, emellett orvosi védőruháka­t is tisztítunk – mesélte a műszakveze­tő, aki szerint a higiéniai előírások mindig nagyon szigorúak.

– Van egy szennyes és egy tiszta oldalunk, ezek között t i los a z át já rá s, lega lábbi s ugyanabban a ruhában – árulta el Ildikó, aki munkatársa­ival pontosan meghatároz­ott ipari mosószerek­kel és mosógépek kel, zárt rendszerbe­n kezeli a textíliáka­t, hogy azok tisztán, ster ilen ker üljenek vissza rendelteté­si helyükre.

– Kollégáink tudják, hogy fontos a munkájuk, és hogy most még nagyobb szükség van rájuk – nyilatkozt­a Muravölgyi Dániel, a vállalat vezetője.

– Biztonságu­k érdekében a védőfelsze­relések biztosítás­a mellett mosodáinkb­an hetente fertőtlení­tünk ózonnal, illetve egy magyar technológi­a alkalmazás­ával egy éven át tartó kórokozóme­ntességet biztosító felületkez­elést végeztünk a kritikus berendezés­eken, tárgyakon, közösségi helyeken – mondta.

 ??  ?? Vasalás Ildikó a kórházi textileket ipari gépekben mossa, és ipari vasalóval egészíti ki a fertőtlení­tési folyamatot
Vasalás Ildikó a kórházi textileket ipari gépekben mossa, és ipari vasalóval egészíti ki a fertőtlení­tési folyamatot
 ??  ?? Takarítónő Erzsébet egész nap beöltözve dolgozik a rendelőint­ézetben. A rábízott területeke­t óránként fertőtlení­ti
Takarítónő Erzsébet egész nap beöltözve dolgozik a rendelőint­ézetben. A rábízott területeke­t óránként fertőtlení­ti

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary