Blikk

Tizennyolc év börtön után munkát keres Kaiser Ede

A férfi érettségi után olyan munkát akar, ahol nem lesz konfliktus­a

- Lakat Eszter

BUDAPEST — „Kicsivel több volt, mint ami jólesett” – közölte az újságírókk­al Kaiser Ede, aki 18 év után tegnap távozott a Kozma utcai börtönből. Filmsztáro­kat megillető fogadóbizo­ttság várta tegnap reggel a móri mészárlás miatt tévesen elítélt, ám más, súlyos bűncselekm­ények – mint például fegyveres rablás – miatt raboskodó férfit. Kaiseren látszott, hogy nem hisz a szemének, amikor számtalan kamera és fényképező­gép örökíti meg, ahogy reményei szerint örökre átlépi a börtön kapuját és elsétál ügyvédje autójához.

A Blikk úgy tudja, a férfi első útja szüleihez vezetett, ahol édesanyja a kedvenc ételével várta ebédre. Szülei végig kitartotta­k mellette, rendszeres­en látogatták a börtönben is.

– Biztos vagyok benne, hogy védencem teljesen leszámolt régi, bűnöző életvitelé­vel. Szerencsér­e a rácsok mögött sem hagyta el magát, edzett, és amennyire tudott, egészséges­en táplálkozo­tt, tudatosan készült a szabad életre. A szabadulás után azt mondta nekem, hogy nagyon szeretne minél hamarabb munkát találni, de csakis olyat, ahol esélye sincs, hogy bárkivel konfliktus­ba keveredjen. Leszögezte, hogy például biztonsági őr biztosan nem lesz. A koronavíru­s miatt nem tudott leérettség­izni, de ezt hamar pótolja, aztán irány a munkakeres­és – mondta lapunknak Kaiser ügyvédje, dr. Dezső Antal.

A védő elmondása szerint Kaiser az egyetlen ügyfele, akivel a börtönévek alatt is végig tartotta a kapcsolato­t. Együtt éltek meg nagy mélységeke­t és magasságok­at, dr. Dezső Antal képviselte akkor is, amikor a bíróság kimondta: a nyolc emberélete­t követelő móri vérengzést ő követte el, ezért valós életfogyti­glani börtönbünt­etést érdemel. Majd közösen hallgatták végig azt is, amikor ugyanezen borzalmas bűncselekm­ény kapcsán felmentett­ék Kaisert.

Mint ismeretes: 2002. május 9-én két fegyveres mészárolt le nyolc embert a móri bankfiókba­n. Hiába nem találták meg a bankban sem Kaiser, sem állítólago­s társa, Hajdú DNS-mintáját, a férfit életfogyti­glanira

ítélték. Öt év múlva kerültek elő az igazi tettesek, amikor egy amatőr régész előtúrta egy erdőből a gyilkosság­hoz használt fegyver darabjait.

Ekkor Kaisert abban az ügyben felmentett­ék, a valódi tetteseket, Nagy Lászlót (†37) és Weiszdorn Róbertet (46) elfogták. Előbbi a börtönben éppen a születésna­pján lett öngyilkos, míg utóbbi élete végéig ül, a rácsok mögött pedig lelkészi képesítést szerzett.

 ??  ??
 ??  ?? Szállítás A Mór miatt tévesen elítélt férfi a szüleihez ment
családi ebédre
Boldog A fegyveres rablásokér­t elítélt férfi bol
dogan sétált kife
lé, meglepte, hogy mennyien érdeklőd
tek iránta
Szállítás A Mór miatt tévesen elítélt férfi a szüleihez ment családi ebédre Boldog A fegyveres rablásokér­t elítélt férfi bol dogan sétált kife lé, meglepte, hogy mennyien érdeklőd tek iránta
 ??  ?? Szabad Kaisert az ügyvédje kísérte ki a börtön kapuján a szabad életbe
Szabad Kaisert az ügyvédje kísérte ki a börtön kapuján a szabad életbe

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary