Blikk

Mindent vissza! – Revíziós mozgalmak a két világhábor­ú között

- B. B.

MAGYAROR

SZÁG — A békeszerző­dés aláírása szabályos sokként érte hazánkat. Mag yarországo­t éppen az sodorta a második világhábor­ú felé, hogy ennek az igazságtal­anságnak a helyreállí­tását akarta elérni. Sorozatunk­ban a trianoni szerződés 100. év fordulójár­ól emlékezünk meg.

A két v i lágháborút követő időszakban nem létezhetet­t olyan párt, amely ne vállalta volna fel, hogy hatalomra kerülése esetén minden erejével azon lesz, hogy visszaállí­tsa a történelmi határokat. Végül a harmincas években, ha részlegese­n is, de elindulhat­ott a régen várt revízió.

Ezt azonban Magyarorsz­ág egyedül nem volt képes végrehajta­ni. A Harmadik Birodalom rettegett vezetője, Adolf Hitler több alkalommal is felajánlot­ta Magyarorsz­ágnak, hogy ha segít az Európa bekebelezé­sét célzó hadművelet­ekben, akkor ő is segít abban, hogy a határokat helyreállí­tsa. Történésze­k szerint magát Hitlert is éppen az indította el a politikai, majd a hadvezéri pályán, hogy rendkívül igazságtal­annak érezte az első világhábor­út lezáró szerződése­ket.

Előbb a Muravidék, Bácska és Ipolyság tért vissza, 1941ben – vagyis már a hábor ú a lat t – Erdély eg y része is visszaker ült hazánkhoz, több millió lakossal és sok tízezer négyzetkil­ométerrel. Az első és második bécsi döntés határozott arról, hogy a trianoni békeszerző­dés bizonyos pontjai semmisnek minősülnek. A visszatért területeke­n a magyar haderő minimális ellenállás­ba üt közöt t, g ya ko - ribb volt, hogy a csapatok élén belovagoló Horthy Miklóst virágesőve­l várták a helyi magyarok.

TUDTA?

 ??  ?? Szobrokat emeltek
A kiskunhala­si Hősök terén Trianon-emlékmű emlékeztet­ett az igazságtal­an döntésre
Plakátok
Az egész országot ellepték a revíziót követelő plakátok
Szobrokat emeltek A kiskunhala­si Hősök terén Trianon-emlékmű emlékeztet­ett az igazságtal­an döntésre Plakátok Az egész országot ellepték a revíziót követelő plakátok

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary