Blikk

1. Roger Federer (svájci, teniszező) 33 milliárd Ft Federer leverte 3. Lionel Messi Ronaldóéka­t is (argentin, labdarúgó) 32,3 milliárd Ft

A svájci játékos szá- mos luxusmárka arca, versengene­k érte a nagyvállal­atok

- L. Cs.

VALBELLA — Újabb elképesztő mérföldköv­et ért el pályafutás­ában a 20-szoros Grand Slam-győztes teniszcsil­lag, Roger Federer (38). A svájci klasszis először lett a világ legjobban kereső sportolója.

A Forbes pénzügyi szaklap 1990 óta minden évben öszszeállí­tja a legkiemelk­edőbben fizetett sportolók listáját, amelynek élén először végzett teniszező. A legutóbb az ötödik pozícióban záró kiválóság az elmúlt egy évben 106,3 millió dollárt (33 milliárd forintot) tehetett zsebre. Bevételébő­l mindössze 6,3 millió dollár (1,9 milliárd Ft) származik a versenyek pénzdíjaib­ól, a fennmaradó összeg nagy részét a szponzori pénzek és a fellépti díjak tették ki, ugyanis tizenhárom vállalat, luxusmárka arca. Csak összehason­lításul: a magyar bruttó átlagkeres­et 384 200 forint.

Kapkodnak érte a szponzorok, 2018-ban például tíz évre szóló, több mint 300 millió dolláros (93 milliárd Ft-os) szerződést kötött egy japán ruházati céggel, míg egy svájci sportszerg­yártó manufaktúr­ában nemrég tőkerészes­edést szerzett. A szupersztá­r élre ugrásához ugyanakkor nem csak üzleti érzéke és státusza kellett.

– A járvány bércsökken­téseket eredményez­ett a futballszt­ároknál, ez tette lehetővé, hogy a lista történetéb­en először egy teniszező végezzen az élen – fogalmazot­t Kurt Badenhause­n, a Forbes vezető szerkesztő­je. – Federer gyakorlati­lag a tökéletes nagykövet a vállalatok számára, a luxusmárká­kkal kötött szponzori szerződése­kből évi 100 millió dollárt keres.

A 127 millió dolláros (39,4 milliárd forintos) bevételéve­l korábbi listavezet­ő argentin Lionel Messinek (32), a spanyol Barcelona focistáján­ak 104 millióval (32,3 milliárdda­l) kellett beérnie, ez csak a harmadik helyhez volt elegendő. Az olasz Juventus labdarúgój­a, a 105 milliót (32,7 milliárdot) kaszáló por tugál Cristiano Ronaldo (35) is megelőzte.

 ??  ?? 4. Neymar
Csillag
A spanyol Barcelona hatszoros aranylabdá­s ásza a világ egyik legismerte­bb sportolója
4. Neymar Csillag A spanyol Barcelona hatszoros aranylabdá­s ásza a világ egyik legismerte­bb sportolója

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary