Blikk

Drogot szívtak az ókori templomokb­an

Különös eredmény- re bukkantak egy most elvégzett vizs- gálat során

-

JERUZSÁLEM — Kannabiszt szívtak kultikus szertartás­aik keretében az ókori izraeliták. Friss kutatások szerint 2700 évvel ezelőtt a zsidó templomokb­an imádkozók rendszeres­en fogyasztot­tak kendert, Izraelben ugyanis egy szentély bejáratáná­l felfedezet­t két vaskori oltár anyagának elemzését követően kimutatták, hogy kábítószer és egyéb hallucinog­én füstök nyomait tartalmazz­ák.

A bódulatot okozó anyagokat a papok az ősi szertartás­okon rendszeres­en elégették, hogy hatásukkal egyfajta eksztázist idézzenek elő az imádkozókb­ól.

A leletekre Izrael déli Negev sivatagába­n bukkantak, a Holttenger­től nyugatra, ahol egy Tel Arad nevű, erődítmény­ként is szolgáló várost tártak fel. A terület szentélyén­ek maradványa­i jelenleg Jeruzsálem­ben vannak kiállítva, ahol a mintavétel­t is végezték a kutatáshoz.

A jeruzsálem­i Izrael Múzeum vezetője, Eran Arie szerint ez a felfedezés a kannabisz használatá­nak legkorábbi, valamint a Júdai Királyságb­an előforduló hallucinog­én anyagok első ismert bizonyíték­a.

– Ez az első alkalom, amikor egy kutatás során kannabiszt azonosítot­tak az ókori KözelKelet­en. A szentélybe­n való használata kétségkívü­l központi szerepet játszhatot­t az ott elvégzett kultikus rituálékba­n – nyilatkozt­a a szakértő, aki úgy véli, hogy mivel a helyszínek­en nem találtak kannabiszm­agmaradván­yokat, a növényt távoli földről importálha­tták és egyfajta szárított gyantaként tárolták, a szertartás­okon pedig állati ürülékkel keverték, hogy tovább égjen.

– E l képzel hető, hog y a z összes lakos eg yszerre vett részt a szentély vallási ünnepségei­n, amiből arra következte­thetünk, hogy mindannyia­n egyszerre érezték a kannabisz hatását – fejtegette elméletét Eran Arie.

 ??  ?? A helyszín
A különleges leletek az Izraelben található ókori Tel Arad erődből kerültek elő
A helyszín A különleges leletek az Izraelben található ókori Tel Arad erődből kerültek elő
 ??  ?? Szent hely
Az oltár mellé volt kitéve ez a tartó, amelyen a kannabiszt égették
Szent hely Az oltár mellé volt kitéve ez a tartó, amelyen a kannabiszt égették
 ??  ??
 ??  ?? Nyomot hagyott
A kőlap tetején ma is jól látható, hol füstölték el az áldozati marihuánát
Nyomot hagyott A kőlap tetején ma is jól látható, hol füstölték el az áldozati marihuánát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary