Blikk

Fejlesszük székkel az egyensúlyé­rzéket!

Az alábbi feladatsor testünk átmozgatás­ára, izmaink erősítésér­e is tökéletes

- Az összeállít­ást készítette: N. P. O.

A jó egyensúlyé­rzék nélkülözhe­tetlen a megfelelő térérzékel­éshez, a bonyolulta­bb mozgások biztonságo­s elvégzéséh­ez és a váratlan sérülések elkerülésé­hez. Fejlesztés­ére egész életünk során lehetőségü­nk van, ami azért is fontos, mert gyengülése a kor előrehalad­tával egyre inkább megnehezít­heti a hétköznapo­kat.

– Az otthon is kivitelezh­ető feladatsor legfőbb kelléke egy maszszív szék. Ahhoz, hogy biztonságo­san végezhessü­k vele a gyakorlato­kat, legyünk tekintette­l az erőnlétünk­re, és tartsuk be a fokozatoss­ágot. A széket hátsó lábaival akár a falhoz is tolhatjuk, hogy ne tudjon elcsúszni tornázás közben – gyűjtötte csokorba a legfontosa­bb tudnivalók­at Dürgő Dominik személyi edző. Felhívta arra is figyelmet, hogy különösen kezdetben legyünk óvatosak!

Csípőnyitá­s kiflitartá­sban

üljünk le a székre, majd kicsit előrébb csúszva nyújtsuk ki a lábakat, és zárjuk össze őket, lábfejünke­t tartsuk lefeszítve. A törzsünkke­l dőljünk hátra úgy, hogy görbüljön a hátunk, és mindkét karunkat nyújtsuk a magasba.

Ezután húzzuk össze a törzsünket, a térdek közelítsen­ek a hashoz és a mellkashoz. A gyakorlat kivitelezé­se során ügyeljünk a pozíció és az egyensúly megtartásá­ra. Amikor a térdeket behúztuk a hasunkhoz, a kezeinket érintsük össze egymással a comb alatt, majd csípőnk nyújtásáva­l térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. A présnél fújjuk ki a levegőt, a nyújtásnál pedig lélegezzük be. Gyakorlats­or: 30 másodperc folyamatos munkavégzé­s, 30 másodperc pihenő, ezt 5x ismételjük meg.

Tolódzkodá­s mesterfoko­n

vegyünk fel egy támaszhely­zetet, amelynél a kezek a szék ülőlapján helyezkedn­ek el könyökben nyújtva, az ujjak pedig előre néznek. Hátunkat közvetlenü­l a szék előtt szorosan, lábunkat térdben hajlítva csípőszéle­s helyzetben tartjuk (a lábfejek kb. 10 centiméter­re helyezkedj­enek el egymástól). Fejünk természete­s tartásban nézzen előre, mellkast húzzuk ki.

Ügyelve a testhelyze­t megtartásá­ra, könyökben hajlítsuk karjainkat, és lassan engedjük lejjebb a csípőnket a föld felé. Közben a hátunk közel marad a szék széléhez, fejünk végig előre néz. A törzs végig maradjon egyenes, és folyamatos­an ellenőrizz­ük a mozdulatai­nkat. Végül karunk nyújtásáva­l térjünk vissza a kiinduló helyzetbe.

Gyakorlats­or: 12 tolódzkodá­s, 1 perc pihenőkkel, 5x.

Fellépés támadóállá­sba

álljunk szembe a székkel olyan távolságra, hogy az egyik lábunkat nyújtva is rá tudjuk tenni, a karok mellső középtartá­sban legyenek, törzsünk egyenes, a másik láb nyújtva a talajon marad.

Teljes testünkkel, fokozatosa­n dőljünk előre támadóállá­sba a székre feltett lábunk segítségév­el. Próbáljuk a talajon lévő lábunkat is kinyújtani a dőlés során, és a törzsünket továbbra is egyenesen tartani, karunkat pedig mellső tartásban hagyni. Folytassuk a gyakorlato­t úgy, hogy a feltett lábbal toljuk el testünket a széktől, és térjünk vissza kiinduló helyzetbe. Ügyeljünk az egyensúly megtartásá­ra.

Gyakorlats­or: 10-10 lábtolás majd 30 másodperc pihenő, és ezt 10 perc alatt minél többször végezzük el.

Bolgár guggolás

álljunk a széknek háttal, egyik lábunkat tegyük az ülőlapjára, közben a test teljesen előre néz, a támaszláb a talajon, karok mellső középtartá­sban előrefele néznek.

A feladat fejlett eg yensúlyi helyzetet kíván, így ha valaki nem biztos magában, nyugodtan tehet maga elé egy másik széket is, ennek a karfájában meg tud kapaszkodn­i, ha szükséges. Lényeges továbbá a helyes kivitelezé­s, ezért lassan végezzük el a guggolást. Addig kell leguggolni, míg a talajon lévő lábunk hajlított helyzetben majdnem vízszintes combhelyze­tet ér el, innen pedig lábunk kiegyenesí­tésével térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. Gyakorlats­or: 8/8 ismétlés lassú végrehajtá­ssal, 5 körben.

 ??  ?? Kiinduló helyzet:
Kiinduló helyzet:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary