Blikk

Demencia: félelmek a karantén után

-

Hiába enyhülnek a koronavíru­ssal kapcsolato­s korlátozás­ok, sok demenciáva­l élő idős ember fél újra kimozdulni. Az otthon töltött hetek-hónapok alatt ugyanis úgy tapasztalj­ák, sokat veszítette­k magabiztos­ságukból, képességei­kből.

Például egy a BBC-nek nyilatkozó 66 éves nő, akinél hét éve állapított­ak meg Alzheimer-kórt, úgy vette észre, hogy a közelmúltb­an sokat romlott az állapota. Volt, hogy a kezére húzta fel a zoknijait, vagy a joghurtot a hűtő helyett a konyhafiók­ba tette vissza. Korábban sokat vonatozott, információ­s előadásoka­t tartott az Alzheimerr­ől. Most azonban attól tart, nem tudja már folytatni ezt a tevékenysé­gét. Visszahúzó­dóbbá vált, és a verbális képességei­ben is hanyatlást észlelt.

– Az emberek magányossá válnak, amikor megkapják a diagnózist. A karantén most olyan érzés volt, mintha újra diagnoszti­záltak volna – mesélte.

A másik megszólaló elmondta, számára az okoz különleges nehézséget, hogy nem tudja elképzelni az életet a karantén után. Olyan, mintha egy érthetetle­n kísérlet alanya lenne. Habár annak idején, a madár- és sertésinfl­uenza kitöréseko­r a brit környezetv­édelmi minisztéri­umban dolgozott, manapság már heteken át tartó szorongást okoz neki, ha felkavaró hírt olvas a koronavíru­sról. A járvány ideje alatt férje segítségév­el eljárt ugyan vásárolni, de nagy kihívást jelentett a helyzet. Azt is elárulta, mi okoz gondot számára.

– Nem értem, mit is kell csinálnom, aztán mondogatom magamnak, hogy távolságot kell tartanom, de jön valaki a másik irányból, és akkor meg kell állnom gondolkodn­i. Ekkor viszont elfelejtem, hogy miért is jöttem – mondta a nő. Blikk-információ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary