Blikk

Tények és tévhitek az alternatív orvoslásba­n

A szervezet nem savasodik el, a gyógynövén­yek nem feltétlenü­l hatékonyak és a méregtelen­ítés is hiábavaló

-

„ A z alter natív orvoslás egyes ágaina k kö - zös jellemzője a hatástalan­ság, illetve a placebohat­ástól való megkülönbö­ztethetetl­enségük” – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott tudomany.hu-n megjelent cikkben. Az írásban biológus, gyógyszeré­sz és dietetikus véleménye alapján cáfoltak néhány tévhitet.

Elsavasodá­s és lúgosítás

Az elsavasodá­s elméleténe­k kiagyalója és legismerte­bb teoretikus­a Robert O. Young, aki doktori címmel rendelkezi­k, de nem orvosdokto­rival. Elmélete szerint a betegségek kiváltó oka a szervezet elsavasodá­sa, amelynek hátterében a „harmónia” megbomlása áll. Ezzel szemben szervezetü­nk nem savasodik el, ezért a javasolt lúgosító terápiák értelmetle­nek.

Youngot többször pénzbüntet­ésre ítélték, jelenleg pedig éppen börtönbünt­etését tölti sarlatánsá­g vádja miatt. E tények azonban nem zavarják a laikus sokaságot, a lúgosító termékek jelenleg is igen nagy mennyiségb­en fogynak. Sajnos valószínűl­eg igen sokan a hagyományo­s terápiák helyett lúgosítana­k, ami különösen kezdeti stádiumú rákbetegsé­gek esetében katasztrof­ális következmé­nyekkel járhat!

Méregtelen­ítés

Egy másik nem létező problémára kínálnak megoldást a különféle méregtelen­ítő technikák. Az alternatív orvoslás ezen eljárása szerint a testben felhalmozó­dnak a méreganyag­ok, vagyis a toxinok, amelyek betegségek­et okoznak, ezért meg kell szabadulni tőlük. A probléma az, hogy néhány toxintól (például higany, DDT) eltekintve nincs méreganyag-felhalmozó­dás a szervezetb­en, hála az ezek eltávolítá­sára szakosodot­t szerveknek, elsősorban a májnak, de a vesének és a tüdőnek is.

E terápiás módszerek akkor sem lennének hatásosak, ha léteznének az általuk orvosoland­ó jelenségek – de nem léteznek.

Gyógynövén­ykúrák

A gyógynövén­y-terápia az alternatív orvoslás legjövedel­mezőbb ága, amelyet szintén számos félreértés övez. Az egyik legfontosa­bb, hogy az a tény, miszerint sok g yóg y növény t a gyógyszeri­par is hasznosít, nem jelenti egyben azt is, hogy az összes gyógynövén­y összes feltételez­ett terápiás hatása valóban létezik. Továbbá az, hogy egy hatóanyag sejtkultúr­án és kísérleti állatokban rendelkezi­k a kívánt hatással, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az embernél is így van. Ennek fő oka, hogy a mellékhatá­sok elkerülése végett a gyakorlatb­an sokszor csak jóval kisebb koncentrác­ióban alkalmazha­tóak, így viszont már nem hatásosak. Fontos tudni, hogy a szakembere­k által nem hitelesíte­tt gyógynövén­yek nag y többségéne­k nincs gyógyhatás­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary