Blikk

Sikeresen dokkolt Elon Musk űrhajója

Először küldött embert az űrbe egy magáncég a történelem során

- Blikk-információ

HAWTHORNE — For rada lmi űr misszió! Tör ténelmet írt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és Elon Musk (48) dollármill­iárdos techmogul SpaceX nevű űrúttörő magánválla­lata. Helyi idő szerint szombat délután ugyanis sikeresen felbocsáto­tták a floridai Cape Canaveral űrközpontb­ól a Dragon nevű, kapszuláho­z hasonlító űrhajót két veterán asztronaut­ával, Robert Behnkennel (49) és Douglas Hurleyvel (53) a fedélzetén.

A felbocsátá­s azért minősül történelmi­nek, mivel az űrhajósok kilenc év után először indultak útnak a Nemzetközi Űrállomásr­a (ISS) az Egyesült Államokból. Az űrstart gond nélkül zajlott: a fellövés után a Falcon rakéta első fokozata levált, és megindult vissza a Föld felé. A kapszula Föld körüli pályára állt, és óránként több mint 27 ezer kilométere­s sebességge­l tartott a Nemzetközi Űrállomás felé. A SpaceX űrhajója a felbocsátá­sa után 19 órával sikeresen dokkolt az űrállomáso­n.

– Igazi megtisztel­tetés, hogy részese lehetek annak a kilenc éve tartó erőfeszíté­snek, hogy amerikai űrhajó kapcsolódh­asson a Nemzetközi Űrállomásh­oz – magyarázta a megérkezés­t követően Hurley, aki Behnkennel a Nemzetközi Űrállomáso­n három már ott élő űrhajóshoz, Chris Cassidyhez (50), Anatolij Ivanyisinh­ez (51) és Ivan Vagnerhez (34) csatlakozo­tt.

– Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, Chris biztosan nagyon meg fog dolgoztatn­i bennünket. Remélhetől­eg be tudunk majd illeszkedn­i, és nem okozunk sok kárt – tette hozzá Hurley. Társa, Behnken kiemelte, ki tudták pihenni magukat, és készen állnak az előttük álló feladatokr­a.

A veterán asztronaut­ák azt is elárulták, az űrhajót Endeavourn­ak (Törekvés) nevezték el.

– Volt néhány oka annak, hog y ezt a nevet választott­uk: az egyik éppen az, hogy a

NASA, a SpaceX és az Egyesült Államok 2011, az űrsiklópro­gram óta tartó hihetetlen törekvésér­ől van szó – mondta Hurley, aki hozzátette, a névválaszt­ás másik oka egy személyes emlék, ugyanis társával az első űrrepülésü­ket az Endeavour űrsiklón tette meg.

Behnken és Hurley a NASA szerint várhatóan négy hónapon keresztül dolgozik majd a Nemzetközi Űrállomáso­n.

 ??  ?? Kilövés
A Dragon indítását előbb elhalaszto­tták, majd szombaton végre zökkenőmen­tesen végrehajto­tták Érkezés
A SpaceX kapszulája lassan közelített­e meg a Nemzetközi Űrállomást
Belépés
A Nemzetközi Űrállomás jelenlegi legénysége örömmel fogadta az érkező amerikai asztronaut­ákat
Győzelem
A milliárdos feltaláló két karját a levegőbe emelve ünnepelte a történelmi sikert
Kilövés A Dragon indítását előbb elhalaszto­tták, majd szombaton végre zökkenőmen­tesen végrehajto­tták Érkezés A SpaceX kapszulája lassan közelített­e meg a Nemzetközi Űrállomást Belépés A Nemzetközi Űrállomás jelenlegi legénysége örömmel fogadta az érkező amerikai asztronaut­ákat Győzelem A milliárdos feltaláló két karját a levegőbe emelve ünnepelte a történelmi sikert
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary