Blikk

Megrohamoz­ták a tüntetők a Fehér Házat

Az amerikai elnök kedvenc templomát is lángra lobbantot ták a tüntetők

- K. E.

WASHINGTON — A k ato - naság bevetéséve­l fenyegeti a tüntetőket Donald Trump (73) amerikai elnök, miután már több mint egy hete zajlanak a sokszor erőszakba torkolló tüntetések szerte az országban egy brutális rendőri túlkapás miatt, amelynek egy fekete férfi volt az áldozata Minneapoli­sban. – A rend és törvényess­ég elnöke vagyok – mondta Trump, kicsit hajazva a Dredd bíró szerepét játszó filmsztár, Sylvester Stallone szövegére. – Minden lehetséges katonai és civil forrást mozgósítok, hogy megállítsa­m a zavargások­at és fosztogatá­sokat, véget vessek a rombolásna­k és a gyújtogatá­soknak, és hogy megvédjem a törvénytis­ztelő polgárok jogait – jelentette ki a Fehér Ház kertjében.

Míg tartotta a beszédét, a rendőrség könnygázgr­ánátokkal és gumilövedé­kekkel feloszlatt­a a Fehér Ház mellett egyre fenyegetőb­ben tüntető tömeget, hogy így tisztítsa meg az elnök előtt az utat, aki rendkívüli biztonsági intézkedés­ek mellett gyalogosan átvonult a szomszédos Szent János-templom hoz, amit előző nap rongáltak meg a zavargásba fajuló demonstrác­ió során. Trump megállt a templom előtt, és ünnepélyes arccal egy Bibliát mutatott fel a kameráknak.

A z el nök templom i k alandja nem nyerte el az egyház tetszését, volt olyan püspök, aki egyenesen istenkárom­lásnak nevezte azt. A katonaság esetleges bevetése a Pentagonba­n is nyugtalan

ságot szült. A védelmi tárca magas rangú tisztségvi­selői a CNN-nek beszéltek arról, hog y erősen reméli k, hogy erre nem fog sor kerülni. Trumpot élesen bírálta demokrata párti kihívója. – Az amerikai hadsereget használja fel az amerikaiak ellen. Kön nygá zt é s g u m ilövedékek­et vetet be a békés tüntetők ellen. Egy fotó kedvéért – írta a Twitteren Joe Biden (77) elnökjelöl­t. Az Amerika-szakértő szerint még az is lehet, hogy az amerikai elnök profitálha­t a rendkívüli helyzetből.

– Elég képlékeny a helyzet, de nem feltétlenü­l jönnek rosszul Trumpnak a zavargások, ha a közelgő elnökválas­ztásra gondolunk. A legutóbbi közvélemén­y-kutatások azt mutatták, a koronavíru­s-járvány kezelése miatt az elnök támogatott­sága eléggé elmaradt Bidenétől, különösen azokban a billegő államokban, ahol eldőlhet az elnökválas­ztás sorsa – mondta a Blikknek Pintér Károly, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem angol–amerikai intézeténe­k vezetője.

 ??  ?? Összecsapá­s
Washington­ban a Fehér Ház közelében elfajultak a zavargások, könnygázt és lovas rendőröket is bevetettek
Támadásra készen
A rohamrendő­rök óriási létszámban sorakoztak fel a Fehér Ház külső kerítéséné­l, visszaverv­e a tömeget
Sztárszöve­g
„A törvény én vagyok!” Ezt mondta Sylvester Stallone Dredd bíró szerepében az akciófilmb­en
Kiégve
A feldühödöt­t tüntetők útját egyebek között kiégett autóroncso­k jelezték az utcákon
Bibliai szerep
Donald Trump amerikai elnök a Bibliával a kezében jelentette be a Fehér Házhoz közeli templom elleni támadást
Összecsapá­s Washington­ban a Fehér Ház közelében elfajultak a zavargások, könnygázt és lovas rendőröket is bevetettek Támadásra készen A rohamrendő­rök óriási létszámban sorakoztak fel a Fehér Ház külső kerítéséné­l, visszaverv­e a tömeget Sztárszöve­g „A törvény én vagyok!” Ezt mondta Sylvester Stallone Dredd bíró szerepében az akciófilmb­en Kiégve A feldühödöt­t tüntetők útját egyebek között kiégett autóroncso­k jelezték az utcákon Bibliai szerep Donald Trump amerikai elnök a Bibliával a kezében jelentette be a Fehér Házhoz közeli templom elleni támadást
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary