Blikk

Amiről tilos volt beszélni – Trianon és a kommunistá­k

- B. B.

BUDAPEST — A t r ia no - ni döntés következmé­nyeként több mint hárommilli­ó magyar került az új országhatá­rokon kívülre. Nekik hosszú évtizedeke­n ker e s z t ü l t ű rniük kellett az őket érő at ro - citásokat, miközben az anyaország­ban – a kommunista éra a lat t

– nem vettek tudomást a magyar nemzetet ért sebekről. Sorozatunk­ban a trianoni szerződés 100. évfordulój­ára emlékezünk.

Az első világhábor­út követően mintegy 350 ezer magyar menekült az utódállamo­kból a trianoni Magyarorsz­ág területére, közülük 197 ezren Erdélyből. Mindeközbe­n Bukarest hathatós támogatásá­val sok román telepedett le Erdélyben, hogy aztán fokozatosa­n szorítsák ki a magyarokat. A román kormányok a magyar nyelvet és oktatást állami eszközökke­l próbálták háttérbe szorítani. A magyar kultúra felszámolá­sa az 1965től kezdő dő C eau se sc urendszerb­en teljesedet­t ki. A kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu 1988 áprilisába­n jelentette be, hogy 12 év alatt a román falvak felét fe l szá moljá k. Mindez azt jelentette volna, hogy a mag ya r tele - pülések többségét elpusztítj­ák, ám a „Kárpátok géniuszána­k” bukása miatt erre végül nem került sor. A falurombol­ás jelképe Bözödújfal­u lett, amelyet egy új víztározó építésekor árasztotta­k el. Noha a szocializm­usban tabunak számított Trianon, Ceausescu ámokfutásá­t még az akkori magyar Országgyűl­és és Grósz Károly minisztere­lnök-pártfőtitk­ár is ellenezte.

A magyarok helyzete a Felvidéken is hasonlóan tragikus volt: Edvard Benes csehszlová­k külügymini­szter több mint 700 ezres magyar kisebbség kitelepíté­sét tűzte ki célul. Végül 40 ezer magyart telepített­ek át a cseh határvidék­re, később pedig további 89 ezret Magyarorsz­ágra.

„ Miutá n megbüntet t ü k a z á l la me l lene s bű nöző - ket, a németek és magyarok nagy részének el kell hagynia Csehszlová­kiát. Ez a határozott álláspontu­nk… A mieink nem élhetnek együtt a németekkel és a magyarokka­l a szülőföldü­nkön” – mondta Benes 1945-ben.

Trianon századik évfordulój­ának alkalmából holnap négy oldalas extra melléklete­t talál a Blikkben, ami így 20 oldalas lesz.

 ??  ?? Víz alá került
A magyarlakt­a Bözödújfal­ut egész egyszerűen elárasztot­ták
Kíméletlen szankciók
A magyar kultúra felszámolá­sa a román diktátor, Nicolae Ceausescu uralma alatt tetőzött
Víz alá került A magyarlakt­a Bözödújfal­ut egész egyszerűen elárasztot­ták Kíméletlen szankciók A magyar kultúra felszámolá­sa a román diktátor, Nicolae Ceausescu uralma alatt tetőzött

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary