Blikk

Kommandóso­k fogták el a terroristá­t játszó tinit

Külföldi szolgálato­k is részt vettek a felderítés­ben, a szülőknek leesett az álla

-

MAGYARORSZ­ÁG — Mindössze 14 éves az a kamasz fiú, akit terrorcsel­ek ménynyel fenyegetés miatt fogtak el a Terrorelhá­rítási Központ kommandósa­i – tudta meg a Blikk. Információ­ink szerint a szülőket lepte meg a legjobban, amikor megtudták, hogy gyermekük mire készült, így a fiatal a hivatalos eljáráson kívül egy komolyabb otthoni fejmosásra is számíthat. A Békés megyében élő kamasz a világháló segítségév­el úg y tett, mintha terrorista lenne, aki merénylete­kre készül.

Egy partnerszo­lgálat 2020. május 27-én hivatalosa­n arról tájékoztat­ta a Terrorelhá­rítási Központot, hogy az önmagát az Iszlám Államhoz kötő személy – egy népszerű közösségi oldalon – merénylete­ket helyezett kilátásba Németorszá­gban, Magyarorsz­ágon, valamint Japánban. Az arabul és angolul remekül kommunikál­ó kamasz a budapesti merénylet időpontját pünkösdhét­főre tette.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészei és a Terrorelhá­rítási Központ felderítői rekordidő alatt léptek akcióba, az ünnepek előtt ugyanis csak néhány nap állt rendelkezé­sre, hogy kiderítsék az elkövető kilétét és a terrorfeny­egetés komolyságá­t.

A nyomozásba­n az Eurojust, az Európai Unió bűnügyi együttműkö­dési szer ve, továbbá külföldi ügyészi és felderítős­zervek is segítettek. Az ügyön dolgozók május 29-ére azonosítot tá k a f iatal f iút, majd a következő napon tartott házkutatás­on megállapít­ották, hogy a fenyegetés nem jelent valódi veszélyt.

– Az az igazság, hogy ebben az életkorban az egyik legfontosa­bb motiváció, hogy az ember minél menőbb legyen. Amikor egy kamasz ilyet tesz, egyetlen percig sem gondolja komolyan, csak az hajtja, hogy a kortársak felfigyelj­enek rá. Azt is pontosan tudja, hogy szokatlan, sőt észszerűtl­en tettet kell végrehajta­ni, mert akkor érdekesnek és izgalmasna­k tartják majd őt. A következmé­nyekkel ilyenkor egyáltalán nem számolnak, egészen addig, amíg ilyen nehéz helyzetbe nem kerülnek, amikor

egyetlen pillanat alatt kiderül számukra: a bajban csak a szüleikre számíthatn­ak – közölte Csehák Hajnalka szakpszich­ológus.

A terrorcsel­ekménnyel fenyegetés bűntette miatt kihallgato­tt fiú beismerte a tettét.

 ??  ??
 ??  ?? Internet
A fiatal kamasz az interneten álnéven figyelmezt­etett a pünkösdre tervezett merénylete­kre
Internet A fiatal kamasz az interneten álnéven figyelmezt­etett a pünkösdre tervezett merénylete­kre

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary