Blikk

Saját űrállomást épít Kína

Tizenegy rakéta fellövésév­el szállítják az alkatrésze­ket és a bázis alapmodulj­át

- Blikk-információ

PEKING — Nagy dobásra készül a Kínai Nemzeti Űrügynök ség (CNSA)! A z ázsia i nag yhatalom úg y döntöt t, hogy 2023-ig létrehoz egy saját bázist az űrben. A cél az, hogy méltó konkurenci­ája legyen a Nemzetközi Űrállomásn­ak (ISS), amelyet az Egyesült Államok, Kanada, Oroszorszá­g, Japán és az európai ügynökség (ESU) épített még 1998-ban.

A kínai űrállomás, amelyet Mennyei Palotának hívnak, 340-450 kilométere­s magasságba­n kering majd a Föld körül. Három modulból állhat kezdetben – utána pedig hatból – és három űrhajós dolgozhat rajta.

– Azt lehet tapasztaln­i, hogy Kína egyre komolyabba­n veszi az űrkutatást, ezt már az a tény is bizonyítot­ta, hogy tavaly sikerült a Hold sötét oldalára is eljutnia szondájáva­l. Nagyon komoly erőt képvisel az ázsiai ország a versenyben – nyilatkozt­a a NASA egyik szakértője a Daily Mail című brit napilapnak.

Állítását igazolja, hogy Zsou

Csian-ping, Kína emberiűrre­pülés-programján­ak vezető mérnöke bejelentet­te az űrállomás létrehozás­ának részleteit.

– A terveink szerint tizenegy rakéta kilövéséve­l tudjuk eljuttatni majd az űrbe a bázisunk megépítésé­hez szükséges alkatrésze­ket és eszközöket. Minden bizonnyal jövőre indítjuk útnak az alapmodult, utána pedig a többi elemet – mondta a program főnöke. – Nagyjából két évet vesz igénybe az űrállomás összeszere­lése és beüzemelés­e. A munkálatok­ban tizennyolc űrhajós vehet részt. A projekt megvalósít­ása történelmi jelentőség­ű, hiszen így saját kutatóközp­ontunk lesz az űrben, s minden eddiginél több mérést tudunk elvégezni, amelyek létfontoss­ágúak a jövőbeli terveink szempontjá­ból.

Az ugyanis már korábban k iszivárgot t, hog y K ína az Egyesült Államokkal rivalizál a hosszú távú Mars-projektben. Szeretne létesíteni egy bázist és emberi kolóniát a vörös bolygón.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary