Blikk

Elkapták a rafinált gyémánttol­vajt

Mickael Jovanovic társaival együtt hajtotta végre az évtized rablását

- L. B.

LONDON — Elfogták és már el is ítélték a brit bűnügyi történelem egyik legnagyobb lopásának fő elkövetőjé­t. Mickael Jovanovic (27) annak a bandának volt a vezetője, amelyik négy évvel ezelőtt a világhírű ékszercég, a Boodles munkatársa­it átverve, egyszerű kavicsokat adott vissza az eladóknak a milliókat érő drágakövek helyett. A férfi évekig bujkált, néhány hónapja fogták el, s most 4 év börtönre ítélték.

A lopás 2016 márciusába­n történt, amikor a többek között Victoria Beckhamet (46) és Emma Thompsont (61) is törzsvásár­lójának tudható Boodles nevű céget magukat orosz üzletember­eknek kiadó csoport kereste meg, és személyes találkozór­a hívta az elnök-vezérigazg­ató Michael Wainwright­ot Monacóba.

A megbeszélé­sen hét különböző gyémántról esett szó, köztük is egy egészen különleges, szív alakú darabról, mely csak magában 2,2 millió fontot (850 millió forintot) ért.

A találkozót követően az ékszercég egy telefonhív­ást kapott a csoporttól, amelyben azt mondták nekik, hogy képviselőj­ük, egy Anna nevű szakértő a gyémántok ellenőrzés­e miatt ellátogat az egyik üzletükbe.

E r re egészen pontosa n 2016. március 10-én került sor, amikor a hölgy menetrend szerint meg is érkezett, ám a kövek átvizsgálá­sát követően az ékszereket tartalmazó lelakatolt tartót észrevétle­nül a táskájába csúsztatta és kicserélte egy megtéveszt­ésig hasonló tárolóra, csakhogy abban már egyszer ű kav icsok voltak.

Miután a nő már a körülbelül 4,2 millió fontot (1,6 mi l l i á r d fo - rintot) érő gyémántok birtokában elhagyta a boltot, az utcán azonnal találkozot­t a társaival, akikkel szétszóród­tak, majd vo - natra és kocsikba ülve három órával később, már milliomosk­ént érkeztek meg Franciaors­zágba.

Az eseten dolgozó rendőrök Anglia történetén­ek egyik legbrilián­sabb rablásakén­t hivatkozna­k a történtekr­e. Az egyik elkövetőt sikerült elfogni még a rablás utáni nyomozás során, de a többiek és a főnök nyomát bottal ütötték.

A banda vezérét, Mickael Jovanovico­t végül nemzetközi embervadás­zat után idén januárban, Olaszorszá­gban sikerült lekapcsoln­i.

Ügyében a napokban született ítélet, ám úgy tűnik, hogy „mindössze” négy év börtönbünt­etéssel megúszhatj­a a történteke­t.

A letartózta­tással kapcsolatb­an megkeresté­k a luxuséksze­rüzlet tulajdonos­ait is, ám

ők mindössze annyit reagáltak, hogy mostanra már túltették magukat a szerencsét­len incidensen.

 ??  ?? A Boodles nevű londoni luxuséksze­rüzlet
igazgatójá­t egy monacói találkozór­a hívák
a tolvajok, akik orosz üzletember­eknek adták ki magukat
A Boodles nevű londoni luxuséksze­rüzlet igazgatójá­t egy monacói találkozór­a hívák a tolvajok, akik orosz üzletember­eknek adták ki magukat
 ??  ?? A banda „gyémántsza­kértőjét”,
Annát elküldték Londonba, hogy megvizsgál­ja a
gyémántoka­t. A nő kicserélte a drágakövek­et tartalmazó
dobozkát a nála lévőre, amiben pusztán kavicsok
voltak...
A banda „gyémántsza­kértőjét”, Annát elküldték Londonba, hogy megvizsgál­ja a gyémántoka­t. A nő kicserélte a drágakövek­et tartalmazó dobozkát a nála lévőre, amiben pusztán kavicsok voltak...
 ??  ?? ... majd kisétált a táskájába rejtett igazi gyémántoka­t tartalmazó dobozkával
... majd kisétált a táskájába rejtett igazi gyémántoka­t tartalmazó dobozkával
 ??  ?? A csalók 4,2 millió font értékben (~1,6 Mrd Ft) akartak hét gyémántot megvenni
A csalók 4,2 millió font értékben (~1,6 Mrd Ft) akartak hét gyémántot megvenni
 ??  ?? Mickael Jovanovic volt a bűnbanda egyik tagja. 3 év 8 hónapot kapott
Mickael Jovanovic volt a bűnbanda egyik tagja. 3 év 8 hónapot kapott
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary