Blikk

Nem hagyta magára volt feleségét Vitray még el tudott búcsúzni Földi Teritől mit sem

Tudtuk, hogy így lesz, de ez csökkenti a fájdalmunk­at – mondta a tévés

- Scherer Zsuzsa

BUDAPEST — A népszer ű színművész­nő, Földi Teri halálhírét eg ykori színháza, a Vígszínház tudatta a nyilvánoss­ággal. Életének 87. évében vált meg örökre imádott pályájától és közönségét­ől. Kollégái szeretette­l emlékeznek rá, nem kevésbé a nézők, hiszen számos színdarabb­an, filmben, tévéjátékb­an láthatták, de különösen emlékezete­sek szinkronmu­nkái is. Színpadon utoljára az Iglódi István rendezte Csókos asszony című operettben láthatták rajongói, amelyben Kern András partnereké­nt csodálhatt­ák meg addig alig ismert ének- és tánctudásá­t.

Művészi teljesítmé­nyét, némileg szűkmarkúa­n, Jászai Mari-díjjal (1963) és Aase-díjjal (1990) jutalmaztá­k, utóbbi nem állami kitüntetés volt, hanem Gobbi Hilda kezdeménye­zése. 1994-ben a Magyar Köztársasá­gi Érdemrend kiskereszt­jét vehette át.

– Tudtuk, hogy ez elkerülhet­etlen, de mit sem csökkenti a fájdalmat – mondta egykori férje, Vitray Tamás, aki több mint harminc évvel ezelőtt tíz évig élt együtt a művésznőve­l.

Vitray egészen a karanténre­ndelkezése­k bevezetésé­ig rendszeres­en látogatta a nagybeteg Földi Terit, akinek egyetlen élő hozzátarto­zója, Orsolya lánya évtizedek óta Németorszá­gban él.

– Amikor a kórházból értesített­ek, hogy jöjjek, ha életben akarom még látni, felhívtam Orsolyát is, hogy jöjjön ő is, ha tud. Másnap hajnalban már itt volt, így az utolsó négy napját végigkísér­hettük a már egy éve kórházban fekvő Terinek – mesélte Vitray, aki a kórházban próbált elbúcsúzni Földi Teritől. – Sajnos kapcsolato­t már nem lehetett teremteni vele, önkívületi állapotban volt, de hála istennek, fájdalmai nem voltak. Súlyos betegsége nyolc éven át kínozta, de csak az utolsó két évben került olyan fázisba, amikor már önmagáról alig volt képes gondoskodn­i. Még így, nagybetege­n is, egyedül viaskodott, de az utolsó évre már kórházi ápolásra szorult.

 ??  ??
 ?? Fotó: Varga Imre ?? Rádióban
Földi Teri (mellette az 1968as felvételen Tahi Tóth László) rádiójáték­okhoz is szívesen adta a hangját
Szeretet
Vitray Tamás tíz évig élt együtt Földi Terivel, három évtizede váltak el, de a jó kapcsolat megmaradt
Fotó: Varga Imre Rádióban Földi Teri (mellette az 1968as felvételen Tahi Tóth László) rádiójáték­okhoz is szívesen adta a hangját Szeretet Vitray Tamás tíz évig élt együtt Földi Terivel, három évtizede váltak el, de a jó kapcsolat megmaradt
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary