Blikk

Száz éve

-

Hatá r ment i városban nőttem fel. Gyerekként annyit tudtam az egészről, hog y dédapámnak valahol földje volt az Ipoly túloldalán. Ott, ahová mi már csak útlevéllel mehettünk át, mert határőrök sétálgatta­k rendszeres­en a két baráti szocialist­a ország közti pár méteres folyócska mindkét oldalán a töltéseken.

Át is bámulta k olykor egymáshoz a fegyveres katoná k. A r ra azér t odaát ig yekeztek f ig yel n i, ne - hogy nemzetiség­i legyen az, aki vigyáz a határra ott, ahol egyik oldalon is és a másikon is magyarok éltek, de papíron csak ideát számította­k annak.

Ilyen groteszk, pataknyi folyóval kettészelt sárkupaccá gyúrta össze a történelem mocskát mifelénk a múlt. Gyúrták azok az urak, akik hatalmi érdekből szétdarabo­ltak egy országot, egy nemzetet. És bár gyógyultak azóta a sebek, dagasztott­ák a sarat az elhallgatá­s évtizedei, és ma sincs nyugalom még, hiába fonta össze a közös sors szorosabb egységbe Európa nemzeteit.

Egy évszázad nagy idő, rostáján kihullanak a lényegtele­n dolgok. Trianon azonban itt maradt velünk. Ha nem is izzó parázsként a tenyérben, de súlyos, kihűlt kőként, melyet eldobni nem tudunk, nem akarunk és nem is fogunk soha.

 ?? TibayGábor főszerkesz­tő
helyettes ??
TibayGábor főszerkesz­tő helyettes

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary