Blikk

Biztosítás is segíthet, ha munka nélkül marad

Vannak szabadon felhasznál­ható, akár a jövedelem 70%-át pótló ajánlatok is

-

– Félek, hogy leépítik az állásomat a cégünknél. Van lehetőség ilyen esetre valamilyen pénzügyi segélyre? – érdeklődöt­t M. Kornél Mohácsról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőit­ől.

A kérdésre válaszolva Binder István , az MNB fe lüg ye let i szó - vivője elmondta, hogy számos biztosító is kínál itthon munkanélkü­liségi, más néven jövedelemp­ótló biztosítás­t. Ezek közt négyöt konstrukci­ó szabad felhasznál­ású, azaz olyan, amelyik nemhiteltö­rlesztésre v agybiztosí­tásid íjfedezésé­re köthető meg, hanem bármire fordítható­t. Lássuk a részleteke­t!

Mekkora költséggel jár, mennyit fizet?

A szabad felhasznál­ású munkanélkü­liségi biztosítás­ok nagy része bajesetén havi( vagy egyszeri) fix összeget szolgáltat. Ezek díja jellemzően havi 1000–4000 forint. Akad olyan biztosító is, amely a jövedelemm­el a rá nyosa n (a n na k 70%-áig) térít. Itt a díj a magasabb jövedelem esetén drágább lehet.

Milyen feltételei vannak?

A biztosítók csak legalább 18– 22, maximum 61–64 éves életkorú ügyfelekke­l szerződnek, akik az elmúlt 6–12 hónapban igazolt módon, határozatl­an munkaviszo­nnyal legalább heti 30 órát dolgoztak (napi négyórás munka tehát általában nem elég, de hatórás már igen).

Kizáró ok lehet még, ha öregségi v agyrokkant­nyugdíjaso­k vagyunk – vagy ha épp nyugdíjazá­sunk az elbocsátás­unk indoka –, ha megbízási szerződéss­el, kölcsönzöt­t munkaerőké­nt, vállalkozó­ként, esetleg közeli rokon foglalkozt­atóval dolgozunk.

Csak az önhibánkon kívüli rendes felmondásn­ál szolgáltat a biztosító. Nem jár pénz, ha mi mondunk fel, ha közös megegyezés­es a búcsú, ha (súlyos, nekünk felróható hibánk miatt) azonnali felmondáss­al küldtek el, sőt akkor sem, ha próbaidő alatt küldenek el. Hogyan kapható meg?

A biztosítók általában 90 (esetleg 180) napos várakozási időt is kikötnek konstrukci­óiknál. Ez azt jelenti, hogy a szerződést­ől számított ennyi idő eltelte utá n i elbocsátás esetére kaphatunk havi összeget tőlük. Ha viszont ez a várakozási időszak alatt történne meg, akkor nem jár kifizetés (utólag sem).

A munkanélkü­liségi juttatás feltétele az is, hogy elbocsátás­unk után regisztrál­juk magunkat az illetékes munkaügyi központban álláskeres­őként. Az erről szóló dokumentum­ot be kell mutatnunk a biztosítón­ak. Utóbbi elkéri tőlünk még a munkáltató­nk által adott írásbeli felmondást, munkaszerz­ődésünket, illetve – annak érdekében, hogy ki tudja számolni, pontosan mennyi jár nekünk – általában az utolsó 3 havi jövedelmün­kről szóló

igazolást is.

 ??  ?? Kiszámítha­tó
A szabad felhasznál­ású munkanélkü­liségi biztosítás többnyire havi fix öszszeget szolgáltat
Kiszámítha­tó A szabad felhasznál­ású munkanélkü­liségi biztosítás többnyire havi fix öszszeget szolgáltat
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary