Blikk

Összeilles­ztik a holt-tengeri tekercseke­t

A tesztek alapján sikerült beazonosít­a ni, milyen állatbőrbő­l készültek az iratok

- Blikk-információ

TEL-AVIV — Nagy fába vágták a fejszéjüke­t az izraeli kutatók: DNS-analízis segítségév­el próbálják meg összeilles­zteni a holt-tengeri tekercsek széttörede­zett pergamenda­rabjait. A nagyjából kétezer évvel ezelőtt íródott, 972 kéziratból álló leletegyüt­tes, amelyek darabjait 1946 és 1956 között fedezték fel, mintegy 25 ezer szövetdara­bból áll össze.

A nemrégiben elvégzett genetikai vizsgálato­k nagy segítséget jelentenek a tudósoknak, akik eddig csak a bőrdarabok kinézetébő­l próbálták megítélni, mely töredéket hova illeszszék.

– A kétezer éves tekercsek megtalálás­a az egyik legfontosa­bb régészeti felfedezés – magyarázta Oded Rechavi, a TelAviv Egyetem biológusa, majd hozzátette, a tekercsekk­el nincs könnyű dolguk a szakértőkn­ek.

– Ugyanakkor rendkívül nagy kihívást is jelentenek, mivel többségüke­t nem sértetlen állapotban találták meg, hanem több ezer töredékre bontva. Ez azt jelenti, hogy a darabokat úgy kellett kiválogatn­i és összerakni, hogy pontosan nem lehet tudni, mekkora részének veszett nyoma örökre, vagy hogy az eredeti szöveget hogyan kell olvasni. Ha az egyes darabkákat másképp rakják össze, akkor az drámaian megváltozt­athatja a szöveg értelmét – magyarázta a professzor, aki úgy véli, a DNS-bizonyíték­ok sokat segítenek, de nem oldanak meg minden rejtélyt.

Az is nagy fejtörést okoz a kutatóknak, hogy a tekercsek nagy része nem a Kumrániheg­ység barlangjai­ból származik, ahol az első darabokat megtaláltá­k, hanem régiségker­eskedőktől kerültek elő.

E m iat t nem eg yér tel mű, hogy a tekercstör­edé

kek honnan vannak, amely megnehezít­i a kirakóssal való munkát.

Miután Rechavi és munkatársa­i meghatároz­ták hogy a tekercsek juhbőrből készültek, rájöttek, hogy a darabok abban az esetben illeszthet­őek össze, amennyiben ugyanazon juh bőréből származnak. A DNSvizsgál­atok révén megállapít­ották, hogy Jeremiás könyvének két, korábban egymáshoz tartozónak hitt tekercsrés­zlete valójában különböző állatok bőréből készült, egy juhéból és tehénéből, így nem illenek össze.

Noam Mizrahi szakértő szerint a tehénbőrre írt szövegek máshol készülhett­ek, mert akkoriban nem lehetett teheneket tartani a Júdeai-sivatagban.

 ??  ?? A több ezer darabnyi pergamenda­rabot nagyon nehéz volt eddig összeilles­zteni, most már könnyebb lesz a munka
Iratok
A hét évtizeddel ezelőtt előkerült rejtélyes iratok megtalálás­uk óta lázban tartják a kutatókat
Bibliai szöveg A tekercsek az Ótestament­um
héber nyelvű szövegét tartal
mazzák
A több ezer darabnyi pergamenda­rabot nagyon nehéz volt eddig összeilles­zteni, most már könnyebb lesz a munka Iratok A hét évtizeddel ezelőtt előkerült rejtélyes iratok megtalálás­uk óta lázban tartják a kutatókat Bibliai szöveg A tekercsek az Ótestament­um héber nyelvű szövegét tartal mazzák
 ??  ??
 ??  ?? Töredékek
Töredékek
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary