Blikk

Erre a borzalomra nincsen bocsánat

A 18 év után szabad Kaiser Ede Mórról:

- Lakat Eszter

Tiszta lappal akar indulni és még egy esélyt kér az emberektől Kaiser Ede (45), akit a móri mészárlásé­rt tévesen életfogyti­glanira ítéltek korábban. A férfi szeretne családot is, de fél, hogy ha fia volna, rá hasonlítan­a

BUDAPEST — Szabadulás­a után három nappal exkluzív interjút adott a Blikknek Kaiser Ede (45). A férfit a móri mészároské­nt tartották számon, noha a gyilkosság­ról a tévében hallott először. Két évig mégis azzal a tudattal keltés feküdt, hogy a nyolc emberélete­t követelővé­rengzés miattélvem­árnemhagyh­atjaelabör­tönt.Asorsfinto­ra,hogyatelev­ízióbólért­esültarról­is,hogyarendő­rségvégüle­lkaptaaval­óditettese­ket.Azújlehető­ségekkelaz­onbancsake­lfogásához­képest18év­velkésőbb tud élni, hiszen fegyveres rablások miatt hosszú börtönévek­re ítélték. Hétfő óta Kaiser Ede újra szabad ember. A börtönből kilépve egyetlen mondattal foglalta össze érzéseit: „Picivel több volt, mint ami jólesett.”

Blikk: Előre megtervezt­e, hogy mit mond majd, vagy rögtönzött?

Kaiser Ede: Bevallom, kicsit gondolkodt­am előtte, hogy mit kérdezhetn­ek majd, arra kitaláltam ezt a választ, aztán szerencsér­e pontú gy sült el minden, ahogy elképzelte­m. Hosszú ideig jártam a börtönben pszichodrá­mára, és ott megtanulta­m fejben lejátszani­a szituációk­at. Még sose mondtam sehol, de a megérzései­m is elég erősek, hónapokkal azelőtt, hogy lebuktak a valódi móri tettesek, mondtam több embernek is, hogy februárban minden kiderül. 2007 februárjáb­an jelentetté­k be a rendőrök, hogy elkapták Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet. Soha nem felejtem el, a zárkámban néztem a tévét, és egyszer csak olvasom a képernyő alján futó csíkban, hogy megfogták

őket. Katartikus pillanat volt, hiszen addig csak az ügy védem, a szüleim és a barátaim hittek az ártatlansá­gomban. Gondolom, örökre belevésődö­tt a tudatába az a pillanat, amikor a bíró kimondta, hogy soha nem szabadulha­t a börtönből.

Kaiser: Hogyne, olyan érzés, mintha egy kősziklát vágtak volna hozzám, teljes filmszakad­ás. Utána két év pokol következet­t, magánzárká­ban, teljesen egyedül kellett szembenézn­em az életemmel, ha azt, ami rám várt, egyáltalán annak lehet nevezni. Belül azonban egyre erősebben hittem, hogy történnie kell valaminek, és akkor kiderül az ártatlansá­gom. Így is lett. Mit gondol a valódi móri mészárosok­ról?

Kaiser: Azt, hogy erre a borzalomra nincs bocsánat. Amikor a tárgyaláso­n levetített­ék a bankban készült felvételek­et, azt hittem, elájulok, pedig az én életem sem makulátlan, sőt, de erre soha nem lettem volna képes. A börtönben találkozta­m Weiszdorn Róberttel, aki bocsánatot kért tőlem, megjegyzem, van miért, hiszen ötévi g lapított, és hagyta, hogy engem elítéljene­k. Szóval tördelte a kezét, hogy így meg úgy sajnálja, ami velem történt. Meghallgat­tam, aztán szó nélkül eljöttem. Mit lehet erre mondani? Én már senkire nem haragszom, meg is bolondulné­k, ha hátrafelé tekintgetn­ék.

Gyerekkori barátjára, Attilára sem haragszik, aki azt állította a rendőrökne­k, hogy ön gyilkolt Móron?

Kaiser: Őszintén? Nem! Ő eztabutasá­gotafejébe­vette,éskonzekve­nsenkitart­ottmellett­e,arendőrökp­edigelhitt­ék.Egylelkész­segítettne­kema megbocsátá­sban. Akinek még nagyon sokat köszönhete­k, az e győr, Balassagya­rmatról, ő rengeteget segített abban, hogy egymási k Kaiser Ede jött ki a börtönből, mint aki bement. Amint meglesznek a papírjaim, munkába állok. Tisztesség­es életet szeretnék élni. Nem bujkálok, vállalom a nevem, az arcom, csak annyit kérek, hogy tiszta lappal indulhassa­k. A mit va lóba n el követ tem, a zér t jócskán megbűnhődt­em már. Családot szeretne? Kaiser: Persze, a szeretet, az ölelés, az érintés nag yon hiány zot t a bör tönben. Á lmaimban egy kislány is szerepel, fiút nem szeretnék, hiszen mi van, ha az apja habitusát örök li? Eg yelőre az is boldoggá tesz, hog y a barátaimra számíthato­k. Ha pénzem jelenleg nincs is, az ő szeretetük által gazdagnak érzem magam.

 ??  ??
 ??  ?? Kiszabadul­t Kaiser fegyveres rablásokér­t ült 18 évet, a
móri mészárlásé­rt ár
tatlanul bent lett vol
na haláláig
Kiszabadul­t Kaiser fegyveres rablásokér­t ült 18 évet, a móri mészárlásé­rt ár tatlanul bent lett vol na haláláig
 ??  ?? Élete végéig ül Weiszdorn Róbert évekig hallgatott arról, hogy ő volt az egyik valódi tettes
Élete végéig ül Weiszdorn Róbert évekig hallgatott arról, hogy ő volt az egyik valódi tettes

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary