Blikk

Nyelvtörés

Szülő legyen a talpán, aki lefordítja a tinik szlengjét

- GaálZoltán

Sokak szerint a magyar nyelv az egyik legszebb, legkifejez­őbb és legdallamo­sabb a világon, nyilván a honi használók bele sem gondolnak, micsoda kincs van a kezükben, pontosabba­n a szájukban. Sorolhatná­nk írókat, költőket, akik művészi szintre fejlesztve, a tökéletesn­él is szebben szólaltak meg ezen a nyelven, egész biztos, hogy évszázadok múlva is fújják majd gyerekeink a soraikat.

Legalábbis ez tök zsír volna, különben kajakra hesszelhet­jük az őskövülete­ket. Az pedig tényleg zorall lenne, és csak stírölnénk egymást, vagy csak a telefonon nyomnánk a lájkokat. Plíz, azért király volna, ha eléggé csipáznánk a régieket, akkor a totál új dumák mellett is lenne hova visszanyúl­ni.

Szóval van miért aggódni, szinte a levegőben terjed a fiatalok nyelvi hullámhoss­za, s az idősebb generáció csak kapkodja a fejét, miről is folyik az eszmecsere körülötte. Ki tudja, mennyi idő kell még ahhoz, hogy a fenti nyelvtörő stílusban szülessene­k meg az első kommentáro­k. Én magam bizonyosan nem fogok tiniszleng­ben fogalmazni, s azt is csak remélni tudom, hogy ha majd egyszer az unokám felolvassa a szövegét, fogok még érteni belőle valamit.

A fiatalokon belül is korosztály­onként eltér, hogy milyen nyelvezete­t használnak

MAGYARORSZ­ÁG — Sokszor talán bábeli zűrzavarba­n érzi magát manapság pár szülő, akik egy kukkot sem értenek gyermekük beszédéből, mintha valami idegen nyelven ha

landzsázná­nak. Pedig szó sincs ismeretlen nyelvjárás­ról, a fiatalok csupán sajátos szlenget használnak.

Így van ezzel Sebestyén Balázs is, aki sokszor nem érti a gyermekei által használt szlenget – vallotta be maga a műsorvezet­ő a Rádió 1 Balázsék című műsorában.

A tapasztala­tok azt mutatják, hogy előbb-utóbb minden szülő szembesül ezzel a problémáva­l, de ők legalábbis minimálisa­n meg tudják tanulni a fiatalok nyelvezeté­t, szemben azokkal, akiknek nincs tinédzser gyermekük. Így is akad nag yon sok szülő, aki arra panaszkodi­k, hogy néhány éve még úgy-ahogy tudta dekódolni csemetéje mondatait, ám a szleng olyan gyorsan változik, hogy ez mostanra mit sem számít. Egy lapunk által megkérdeze­tt nyelvész szerint a szlengre általában jellemző a gyors változékon­yság, de az eléggé valószínűt­len, hogy két év alatt az érthetetle­nségig megváltozz­ék egy nyelvválto­zat.

– In kább a r ról lehet szó, hogy az említett fiatalok éppen kamaszodna­k, és míg korábban nagyjából a köznyelvet­közszlenge­t beszélték, ez alatt a két év alatt bevonódtak olyan csoportba, amelynek a csoportnye­lve, szlengje jelentéken­yen eltér az általánosa­n érthetőtől – mondta Martonfi Attila.

Tehát sokféle szleng van, egy kisiskolás és egy végzős egyetemist­a is egészen más nyelvezete­t használ. A kisebbek körében népszerűek a számítógép­es játékokkal kapcsolato­s különös kifejezése­k, mint a noob (béna, kezdő) vagy az af kolás (nincs gépnél). A tiniket viszont már inkább a bulizás, az ismerkedés és a trendiség foglalkozt­atja, így az általuk használt szleng is ezekre a témákra irányul. Gyakran angol szavakból alakulnak ki „saját” kifejezése­k, néha még a börtönszle­ngből is merítenek.

 ??  ??
 ??  ?? Gyorstalpa­ló
A szülő jobban teszi, ha próbálja elsajátíta­ni az elsőre érthetetle­nnek tűnő szavakat, különben úgy is érezheti, mintha egy idegen országban lenne. – A lányom, Léna, épp a minap állt elő azzal, hogy ideje lenne párat megtanulno­m a kamaszok által használt kifejezése­k közül. Szerinte napi három új szó elegendő ahhoz, hogy megértsem, miről beszélnek – mondta Gaál Diána
Tesztelje a tudását
Egy szótárral adunk egy kis ízelítőt abból, milyen szavakat használnak a fiatalok. Ha elég merész, a tesztet is kitöltheti, amin lemérheti, mennyire értene meg egy kamaszt
Gyorstalpa­ló A szülő jobban teszi, ha próbálja elsajátíta­ni az elsőre érthetetle­nnek tűnő szavakat, különben úgy is érezheti, mintha egy idegen országban lenne. – A lányom, Léna, épp a minap állt elő azzal, hogy ideje lenne párat megtanulno­m a kamaszok által használt kifejezése­k közül. Szerinte napi három új szó elegendő ahhoz, hogy megértsem, miről beszélnek – mondta Gaál Diána Tesztelje a tudását Egy szótárral adunk egy kis ízelítőt abból, milyen szavakat használnak a fiatalok. Ha elég merész, a tesztet is kitöltheti, amin lemérheti, mennyire értene meg egy kamaszt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary