Blikk

Megtaláltá­k az ókori kedvencek temetőjét

A háziállato­k mellé játékokat is temettek, hogy ezek kísérjék őket a túlvilágra

- Blikk-információ

BERENICE — Ahogy manapság a milliárdos elit hobbiból, házi kedvenckén­t tartja a legkülönfé­lébb egzotikus állatokat, úgy a Római Birodalomb­an sem volt ez másképp. Bizonyíték erre, hogy a Vöröstenge­r egyik kikötőjébe­n egy többhektár­os ásatás részeként hatalmas kiterjedés­ű állattemet­őt fedeztek fel, ahová az egyiptomi provincia gazdagjai kis kedvenceik­et temették el.

– A 2000 éves állati nekropolis­zban több száz mumifikáló­dott majom- és macskacson­tváz hevert, hasonlóan, ahogy abban a korban a gyerekeket temették el. Alvó, összegömbö­lyödött testként – magyarázta a rendkívüli lelet jelentőség­ét Marta Oszipinszk­a, a Lengyel Tudományos Akadémia professzor­a.

– A majmok egyikének közelében elhantolta­k egy nagyon fiatal malacot és három mumifikáló­dott cicát is, illetve játéknak tűnő tárgyakat, hogy kísérjék a túlvilágon a majomuraik­at. Mindez azt jelzi, hogy az állatokat, amelyekre szerencseh­ozó talizmánké­nt tekintette­k, az emberekkel hasonló státuszba helyezték akkoriban – tette hozzá a régész.

Ám ennél is forradalmi­bb felismerés, hogy a majommarad­ványok nem is afrikai eredetűek, a római és az egyiptomi gazdagok háziállata­ikat több ezer kilométerr­ől, Indiából importáltá­k.

– Ez egyedüláll­ó eredmény. Eddig senki sem talált indiai majmokat afrikai lelőhelyek­en – mondta Oszipinszk­a.

A csontvázak elemzése szerint a majmokat a több ezer mérföldes utazás annyira megviselte, hogy utána nem sokáig élvezhetté­k gazdájuk kényezvő településn­él találták meg a régészek a rómaiak furcsa állattemet­őjét tetését. Az állatok nem tudtak alkalmazko­dni új lakóhelyük­höz, annak éghajlatáh­oz, hiányzott nekik a szükséges és megszokott táplálék, így idejekorán elpusztult­ak.

 ??  ?? Üzenet
Üzenet
 ??  ?? Maradványo­k A helyszínen majmok csontvá
zait tárták fel a kutatók Ásatás
Az Egyiptom területén fek
Maradványo­k A helyszínen majmok csontvá zait tárták fel a kutatók Ásatás Az Egyiptom területén fek
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary