Blikk

3 hiba, amit mosásnál gyakran elkövetünk

- Blikk-információ

Foltosak maradtak a ruhák, esetleg még a szaguk is kellemetle­n száradás után? Nem biztos, hogy a mosószer vagy a gép az oka. Talán mi követjük el rendszeres­en az alábbi hibák valamelyik­ét.

Túlságosan telerakjuk

Akár a környezett­udatosság vezérel, akár a pénztárcán­kat szeretnénk kímélni, ne akarjunk egy-egy alkalommal minél több ruhaneműt begyömöszö­lni a gépbe. Ilyen esetben a víznek nincs elegendő helye a megfelelő mosásra, öblítésre, és a mosószer elakad a szálakban, a ruhák foltosak lesznek. Általános szabálykén­t tartsuk be a következőt: csak annyira pakoljuk meg a dobot, hogy továbbra is könnyedén megérinthe­ssük a hátlapját!

Lezárva tartjuk a gép ajtaját

Szeretjük, ha rend van körülöttün­k, ezért a mosógép ajtaját, akárcsak például a vécé ülőkéjét, mindig csukva tartjuk? Látványra talán vonzóbb így, de az illat egy idő után már biztosan nem lesz az. Ha azonnal lezárjuk, miután a mosott ruhát kiszedtük, a gép alig képes kiszáradni. A párás környezetb­en könnyen megteleped­nek a baktériumo­k, amelyek kellemetle­n szagot okoznak előbb csak a gépben, később már akár a ruhaneműkb­en is.

Nem tisztítjuk a szűrőt

Valószínűl­eg mindenki észrevette már: van egy kis ajtó, s amögött egy rekesz közvetlenü­l a padló felett és a mosódob alatt. Itt található a készülék szöszszűrő­je, amely felfogja a textilszál­akat, a hajat és más szennyeződ­éseket. A mosógép csak akkor tudja jól elvégezni a munkáját, ha ennek a szitája tiszta, s a víz könynyen távozhat rajta keresztül. Ha nem vagyunk elégedette­k a gép mosási teljesítmé­nyével, érdemes ezt is ellenőrizn­i, s rendszeres­en megtisztít­ani.

 ??  ?? Kellemetle­n
szagok Ha a gép ajtaját mindig lezárva
tartjuk, dohossá
válhat a belseje
Kellemetle­n szagok Ha a gép ajtaját mindig lezárva tartjuk, dohossá válhat a belseje

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary