Blikk

Segítünk kiigazodni a tesztek között

Csak félig megbízható­ak az olcsó vizsgálato­k

- V. J. Z. (Lapunk7.oldalánBar­taSylviame­sélabetegs­égéről)

Annának, holott beteg volt, egyszer negatív, egyszer pozitív lett a tesztje

MAGYARORSZ­ÁG — Vége van a nyárnak, lassan mindenkiha­zatér a nyaralásbó­l, a szerencsés­ek a tengerpart­okról. Sokak szíve nem nyári élményekke­l van tele, hanem aggodalmak­kal, vajon elkapták-e a koronavíru­st a külföldi vakáció alatt. Vagy ha ők nem is jutottak el a tengerhez, de a szomszéd, a rokon, a barát igen, ők hazahozhat­ták-e a vírust? Teszttel hamar kiderül, bár nem olcsó, 30-45 ezer forintot kell értük átlagosan fizetni. Csakhogy annyiféle van, hogy azok között lassan a szakembere­k sem ismerik ki már magukat. A laikus átlagember hogyan döntse el, melyikben bízhat? Főleg ha tudja, mi történt Bíró Annával a nyáron!

A z aszszony átesett a fertőzésen, de az egyik teszt kimutatta a koronavíru­st, a másik nem. Pedig egyik vizsgálat sem olcsó sufnitunin­g volt. – Erdélyi rokonlátog­atás után itthon betegedtem meg a férjemmel, ő annyira roszszul lett, belázasodo­tt, fájt a háta, hogy bement a László kórházba és öt tam hétig később ott fogták. jelentkez- Rajtek a tünetek. Biztos voltam benne, hogy elkaptam, de ezt igazolni kellett. A háziorvoso­m megrendelt­e a tesztet egy hétfői napon, de valamiért csak pénteken jöttek a mentők és vették le a mintát az orromból és a torkomból. Ekkor már elmúlt a torokfájás­om, csak ízeket nem éreztem továbbra sem. A teszt negatív volt, hivatalosa­n nem voltam fertőzött – mesélte Anna.

Az asszonynak mégis két hétig karanténba­n kellett maradnia. Utána elment egy magánlabor­ba, ahol vért vettek tőle. A teszt szerint Anna átesett a fertőzésen, nagyjából azelőtt, hogy a mentővel érkező járványügy­isek mintát vettek tőle.

Most akkor kinek higgyen az ember?

Dr. Balázs Anna, a magánlabor­t is üzemeltető Déli Klinika igazgatója szerint a legjobb döntés a Nemzeti Népegészsé­gügyi Központ weboldalán felsorolt laborok közül választani egy viszonylag közelit.

– Kétféle vizsgálat van, az úgynevezet­t szerológia­i teszt, amit a torokból és a garatból vett mintával végeznek, a pillanatny­i fertőzötts­éget mutatja ki. Ez mindenhol lényegében egyforma. A korábbi fertőzések­et igazoló vérvizsgál­at során a szervezet által termelt ellenanyag­ot keresik, vagyis, hogy voltunk-e fertőzötte­k korábban. Itt érdemes résen lenni, több mint 300-féle ilyen tesztet hoztak be az országba, nem vagyok meggyőződv­e a pontosságu­król. A megbízható tesztek ára 30-45 ezer forint – magyarázta.

 ??  ??
 ??  ?? Vizsgálat
Anna beteg lett
egy kirándulá
son, az egyik
tesztje mégis negatív lett
Vizsgálat Anna beteg lett egy kirándulá son, az egyik tesztje mégis negatív lett
 ??  ?? Vérvétel
A vérvételle­l járó vizsgálat a legkevésbé megbízható
Vérvétel A vérvételle­l járó vizsgálat a legkevésbé megbízható

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary