Blikk

A csődtől jobban félnek, mint a koronavíru­stól

A járvány kezdetén még beijedtek az emberek, most már túl lazák

-

MAGYARORSZ­ÁG — Nyakunkon a koronavíru­s-járvány második hulláma, még ha látszólag erre nem sok minden utal is. Most 940 aktív fertőzötte­t tartanak nyilván, ez kicsivel több már, mint április 8-án, amikor 895 magyar beteg volt.

És bár az orvosok nem győzik mondani, hogy a második hullám nagyon veszélyes lehet, a kereskedők inkább a csődtől félnek, nem a vírustól.

– Ha megint zárva kellene tartanunk, pénzügyile­g nagyon nehéz helyzetbe kerülnénk, nem is tudom, hogy vészelnénk át. Ha vállalkozá­sok fizetéskép­telenné válnak, az emberek, akik velünk dolgoznak, munkanélkü­liek lesznek – ezek a gondolatok járnak nap mint nap Nagy Miklós belvárosi étterem-tulajdonos fejében.

Kicsit optimistáb­b, de nem várja a második hullámot Kovács Bernadett (45) virágbolto­s sem.

– A munkatársa­m szabadságr­a ment, a férjemmel ketten vittük az üzletet, nagyon n a g y h ajt á s volt, vég ig kesztyűben, maszkban. Most már legalább tudjuk, mire számíthat un k, és van némi rutinunk is.

Ócsai Lajos já r v á nyüg y i szakértő szerint mások most a körülménye­k.

– Tavasszal meg voltunk ijedve, most viszont egyre fegyelmeze­tlenebbek az emberek, nem jól hordják a maszkot, nem tartják a védőtávols­ágot és az indokoltná­l többet járnak el otthonról. Ha megkezdődi­k az iskola, viharos gyorsaságg­al tarolhat a vírus. Nemcsak az idősek vannak veszélyben, hanem a fertőzéstő­l talán legkevésbé tartó fiatalok is, főképp az egyetemist­ák – osztotta meg aggodalmai­t a szakember.

– Nem mindegy, milyen immunrends­zert támad meg a kórokozó. A krónikus betegekre a leg yengült állapotuk miatt veszélyes a vírus. De hasonlóan legyengíti a diákok szervezeté­t a v izsgaidősz­ak, a tanulás m i at t átvirraszt­ott éjszakák, a stressz és utána az alkoholos-tivornyázó­s ünneplés – hívta fel a figyelmet Ócsai Lajos. Szintén nincsenek jó helyzetben a vírussal szemben az erős dohányosok, a sok alkohollal élők, de még azok sem, akik az őszi hidegebb reggeleken hajlamosak megfázni.

Dr. Bense Tamás háziorvos szerint leginkább azoktól kell félni, akik nem veszik komolyan az egyszerű óvintézked­éseket. – Tartsunk elsősorban azoktól, akik nem hordanak maszkot, nem tartják a védőtávols­ágot, elfelejtet­ték a tavaszszal megtanult alapos kézmosást – sorolta a háziorvos, aki rendelőjéb­en is alkalmazza a szabályoka­t.

 ??  ??
 ??  ?? Romló statisztik­a
Egyetlen nap alatt 73-mal nőtt a magyar betegek száma, ráadásul gócpont sincs: bárki fertőzhet
Romló statisztik­a Egyetlen nap alatt 73-mal nőtt a magyar betegek száma, ráadásul gócpont sincs: bárki fertőzhet
 ??  ?? Adatok
Grafikánko­n látszódik, hogy májusban a mostanihoz hasonló esetszám karantént ért
Adatok Grafikánko­n látszódik, hogy májusban a mostanihoz hasonló esetszám karantént ért
 ??  ?? Csőd lenne bezárni
Nagy Miklós étterem-tulajdonos attól fél, hogy újra be kell zárniuk, a munkaválla­lóit pedig el kell bocsátania – ezt amíg csak lehet, igyekszik elkerülni
Csőd lenne bezárni Nagy Miklós étterem-tulajdonos attól fél, hogy újra be kell zárniuk, a munkaválla­lóit pedig el kell bocsátania – ezt amíg csak lehet, igyekszik elkerülni
 ??  ?? Felkészült­ek
Kovács Bernadett a karantén alatt a férjével vitte a boltot, nem sírja vissza azt a hajtást
Felkészült­ek Kovács Bernadett a karantén alatt a férjével vitte a boltot, nem sírja vissza azt a hajtást
 ??  ?? Komolyan kell venni Bense Tamás háziorvos szerint a felelőtlen emberek a veszélyese­k
Komolyan kell venni Bense Tamás háziorvos szerint a felelőtlen emberek a veszélyese­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary