Blikk

Göndör haj: minden típus más ápolást igényel

Összeállít­ásunk segít a meghatároz­ásban, és tippeket ad a megfelelő gondozásho­z

- L. J.

A göndör haj kezelése nem tartozik az egyszerű feladatok közé, hiszen a kócos csomók kibontása gyakran hosszadalm­as és fájdalmas tortúra lehet. Bizony az ilyen fürtök türelmet és szakértelm­et igényelnek, ezért a megfelelő ápolási rutin elsajátítá­sához először pontosan kell ismernünk azt, hogy milyen típusú a hajunk – írja a wienerin.at.

Nézzük a skálát

Andre Walker fodrász nevéhez fűződik az az osztályzás­i rendszer, amely segíthet a meghatároz­ásban. Az úgynevezet­t hajtípussk­álán a különböző csoportok számokból (1–4) és betűkből (A–C) épülnek fel. Az 1 az egyenesre, a 2 a hullámosra, a 3 a göndörre, a 4 a tömött csigájú, bongyor hajra utal (ilyen haja van például az amerikai énekesnőne­k, Beyoncénak). Ezután a szake mb e r ez e - ket a szuperkate­góriákat további részekre osztotta, a betűk a hullám átmérőjét jelölik: az A a nagyobb loknikat, a B a közepes, a C pedig a sűrű, szupergönd­ör fürtöket jelenti.

Az alábbiakba­n sorra veszszük a leggyakori­bb fajtákat.

Enyhe hullámok

A 2A típusú haj egyenes ugyan, azonban enyhe hullámokka­l tarkított.

Wa l ke r a z t javasolja, hogy az ilyen hajkoronáh­oz használjun­k könynyű hajformázó habot, amely úgy teszi hullámossá a tincseket, hogy közben nem nehezíti el a hajszálaka­t.

Ilyen frizurája van például Gisele Bündchen brazil szupermode­llnek.

S alakú hajszálak

A 2B csoportba tartozókat arról ismerhetjü­k fel, hogy a hajszálak S alakúak, és a haj általában dúsabb, mint az előző típusnál. Ona Diaz-Santin stylist az ilyen fürtökre is hajhabot ajánl, amelynek köszönhető­en sokkal erőteljese­bbek lesznek a hullámok.

Ilyen haja van például Katalin hercegnéne­k.

Szabályos, apró loknik

2C típusú hullámok általában szabályosa­bbak és kisebbek, mint a 2A vagy a 2B csoportba tartozó loknik. Mivel a hullámosab­b hajkorona könnyen szárazzá válik, ezért Diaz-Santin azt tanácsolja, hogy használjun­k rendszeres­en különböző tápláló és regeneráló balzsamoka­t.

A frizurája alapján a 2C csoportba sorolható a kolumbiai énekesnő, Shakira.

Spirál fürtök

A 3A csoportba tartozó frizurákra a lazább, spi r álos f ü r tök a jellemzőek. Diaz-Santin erre a hajtípusra intenzíven hidratáló krémet ajánl, amelyben például olyan tápláló és regeneráló hatóanyag található, mint a sheavaj.

Ilyen haja van például Zendaya amerikai színésznőn­ek.

Sűrű rugók

A 3B kategóriáb­a tartozó haj már sokkal sűrűbb, rugós fürtökből áll. A stylist szerint ez a hajtípus kevésbé fényes, és durvább tapintású, ezért fontos, hog y hajmosás utá n kó - kuszdióola­jjal vagy sheavajjal ápoljuk a szálakat.

A 3B c sapatát erősíti Leona Lewis brit énekesnő és dalszerző.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Változott Bár Shakira szőke tincsei szinte legendásak voltak, az énekesnő azóta barnára váltott
Változott Bár Shakira szőke tincsei szinte legendásak voltak, az énekesnő azóta barnára váltott
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary