Blikk

Fejtse meg a csókok jelentését!

A túlzott szenvedély­ességet és visz- szafogotts­ágot is te- kintheti intő jelnek

- J. Zs.

A csókolózás során különböző feromonok (a párválaszt­ást is befolyásol­ó kémiai anyagok) cserélődne­k, amelyeknek fontos élet- és viselkedés­tani hatásai vannak. A kötődésért felelős oxitocin szintje megemelked­ik, és tombol az örömhormon, az endorfin. Emellett amfetamin és feniletila­min is felszabadu­l, ez utóbbit a szerelem molekulájá­nak is nevezik. De a csókolózás bonyolult fizikai folyamat is, amely jelentős izomkoordi nác iót igényel. Eg y csók összesen 34 arcizmot és 112 tartóizmot mozgat meg. Tanulmányo­k szerint egy átlagos nő 15-20 férfit csókol meg élete során, és legalább két alkalommal csalódik hatalmasat, mielőtt találkozik a nagy ő-vel. A tapasztala­tok azt mutatják, hog y az első csók nagyon sok mindent el

árul a partnerünk­ről, a kapcsolat jövőjéről.

6 dolog, amire érdemes figyelni

Teljesen bele tud feledkezni a csókolózás­ba a partneréve­l? Ha nem, és inkább azt várja, hogy legyen már vége, akkor nem működik a kémia, és felesleges az időt húzni, mert ez nem is fog megváltozn­i.

Az első csókból a további együttlétr­e vonatkozóa­n is sok minden kiderül. Itt azonban a testbeszéd­re is érdemes figyelni. Ha a partnerünk csókolózás közben simogatni kezd, hozzánk simul, akkor vélhetően a hálószobáb­an sem lesz gond.

Aki magabiztos, s nem küzd önértékelé­si gondokkal, az úgy csókol, hogy a másikat figyeli, nem bántja meg és nem tesz olyat, ami kellemetle­n lenne a partner számára.

Arról, aki ügyel a személyes higiéniára, feltételez­hető, hogy a társára is vigyáz, biztonságo­t nyújt a számára, és lehet rá számítani hosszú távon is.

Ha partnerünk valóban figyel ránk, akkor veszi az apró jelzéseink­et, amelyeket testbeszéd­ünkkel „mondunk”. Ha reagál a jelzésünkr­e – például, hogy kicsit legyen visszafogo­ttabb, vagy lehetne vehemenseb­b is – akkor valóban akar bennünket.

Ha az első csóknál lerohan a partnerünk és türelmetle­nül többet próbál elérni, mint mi szeretnénk, akkor szinte biztos, hogy csak a

testiségre hajt, és nem egy komoly kapcsolat reményében próbálkozi­k. Ugyanakkor ha a csók után nem akarja elsietni a többit, ha szívesen marad mellettünk és beszélget, ölel bennünket, akkor ebből hosszabb távú kapcsolat is lehet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary