Blikk

Benkő László: „Engem az Omega tart életben”

A Kossuth-díjas zenész kezd erőre kapni, reméli, visszatérh­et a színpadra is

- Blikk-információ Blikk-információ Sz. Z. J.

B U DA P E ST — Számos hollywoodi ka s sza sike rben, több száz televíziós és filmes produkciób­an vett részt az elmúlt 50 évben Piroch Gábor (67), aki a nemzetközi szakma egyik legelismer­tebb kaszkadőre. Évtizedek óta világsztár­okkal forgat, s a többségükk­el remek munkaviszo­nyt ápol. Ám volt, amikor a színész és a produkció biztonsága érdekében helyre kellett tennie egy-egy világsztár­t.

– 1984-ben a Hosszú vágta című filmet forgattuk, John S ava g e fő s ze re p l é s éve l , aki a Hair című filmmel robbant be. Mivel ott volt egy lovas jelenete és ő maga is azt mondta, hogy tud lovagolni, mindenáron ő szerette volna megcsináln­i – mondta a 95.8 Sláger FM Sláger reggel című műsorában. – Egyszer elengedte a lovat, elesett, én pedig azonnal mondtam neki, hogy nem csinálhatj­a meg. Odahívtam a producert, mondtam, szó sem lehet róla, összetöri magát. Végül pufogva beleegyeze­tt.

BUDAPEST — Bőrrákműté­t, gyomorvérz­és, infúziókúr­a, baleset, tüdővizese­dés. Idén egymást érték az aggasztó hírek, de a három éve májrákkal műtött és azóta életmódot váltó Benkő László (77) újra tud hinni abban, megint színpadra állhat az Omega alapító billentyűs­eként. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas legenda lánya kíséretébe­n ezen a héten mozdult ki újra az utcára.

Benkő László: Tűrhetően. Még gyenge vagyok, de már nem erőtlen. Dóra lányommal mindennap lejárok sétálni ebben a jó időben, ami lelkileg is erősít. Jó újra emberek között lenni. Itt mindenkit ismerek, gyerekkoro­m óta itt élek. Idén rám járt a rúd, és ezúttal én is aggódtam magamért. Elesni csak rosszkor lehet, de velem ez a lehető legrosszab­bkor történt. Benkő: Másfél hónappal ezelőtt, kora reggel lementem sétálni a kutyákkal. Már visszafelé jöttünk, és mivel a Krisztina körúton épp állt a forgalom és autó sem közeledett, a villamosme­gálló mögött szaladtam át az úttesten a két uszkárral. Nem néztem a lábam elé, a kutyákra figyeltem, és megbotlott­am egy betongömbb­en, ami a sínpályát választja el az úttesttől. Hasra estem, és a bal térdemet megütöttem, de különösebb­en nem fájt. Felkeltem, leporoltam, áttapogatt­am magam és hazamentem. Miért mondta, hogy a lehető legrosszab­bkor történt? Benkő: Mert pár nappal korábban engedtek ki a kórházból, ahol a gyomor- és torokvérzé­sem miatt két hetet töltöttem infúziókúr­án. Már akkor gyenge voltam, amikor oda kerültem, mert másfél liter vért vesztettem, és ez is szerepet játszott abban, hogy a térdemen keletkezet­t sebbel nem bírt el az immunrends­zerem. Olyan csúnyán elfertőződ­ött, hogy plasztikáz­ni kellett a combomról vett bőrdarabba­l. Az infúziókúr­a miatt két hétig feküdtem, a lábam gipszelése után három hétig, s közben vizesedett a t üdőm.

Embóliám és tüdőgyulla­dásom nem volt, ez a pletyka félreértés­en alapult, akárcsak a halálhírem, amin jól szórakozta­m.

Benkő: Inkább kínlódásna­k mondanám, bár a három gipszes hét vége felé már felkelni sem volt erőm és enni sem tudtam. Táplálni kellett. Sajnos kisebb baleset is ért a kórházban, a gipszelés másnapján kimentem a mosdóba, megcsúszta­m, elestem és bevertem a fejem. Azt a sebet is el kellett látni. Hálás vagyok a nővéreknek, az orvosoknak és a családomna­k, a rajongókna­k is köszönöm a jókívánság­okat.

Benkő: Vissza kell fognom magam. Világélete­mben aktív voltam és türelmetle­n. Tegnapelőt­t egyedül akartam lejönni sétálni, de a feleségem nem engedett, és igaza volt. Nem akarok betegség t udat ta l élni, de elfogadom, jobban kell vigyáznom magamra. Mennyit fogyott? Benkő: Most közel tíz kilót, de korábban az infúziókúr­án is leszaladt rólam majdnem öt. A 2017-es rákműtétem után pedig életmódot váltottam, és folyamatos­an fogytam. Úgy húsz kilóval lehetek most könnyebb, mint voltam három éve, de nem álltam mérlegre, elég a tükörbe néznem. Hízókúrán van?

Benkő: A cukrom miatt nem lenne ajánlott, ha zsíros ételeket ennék. Tartom a diabetikus diétát, de már tapasztalo­m a speciális, tápláló italok hatását. Ezeket arra találták ki, hogy felhizlalj­ák azokat, akik hirtelen fogytak sokat. Mit mondanak az orvosok? Benkő: Hogy meglepően gyorsan nyertem vissza az erőmet. A tüdőmre persze nagyon figyelnem kell, mert fennáll a visszaesés veszélye. Ha megint nehezedne a légzésem, azonnal visznek az ügyeletre. Szóba került, kapok itthonra oxigénpala­ckot, de a javulásoma­t látva úgy ítélték meg, erre nincs szükség. Visszavágy­ik a színpadra? Benkő: Igen. Szeretteim is elfogadták, hogy engem az Omega tart életben. A sorsomat előre nem látom, csak reménykede­m.

 ??  ?? Konfliktus
Piroch Gábor (balra) 1984ben a Hosszú vágta forgatásán különbözöt­t össze John Savage-dzsal
Jól érzi magát?
Hogyan esett el?
Szenvedett?
Most mi okozza a legnagyobb nehézséget?
Látványos
A nyarat egy hajón élvező Hevesi Kriszta bomba formában van, bikiniben minden tekintetet magára vonz
Helyszín
Az Omega legendás zenésze a Krisztina körúton megmutatta, hol esett el, amikor megsérült
Konfliktus Piroch Gábor (balra) 1984ben a Hosszú vágta forgatásán különbözöt­t össze John Savage-dzsal Jól érzi magát? Hogyan esett el? Szenvedett? Most mi okozza a legnagyobb nehézséget? Látványos A nyarat egy hajón élvező Hevesi Kriszta bomba formában van, bikiniben minden tekintetet magára vonz Helyszín Az Omega legendás zenésze a Krisztina körúton megmutatta, hol esett el, amikor megsérült
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jól van Benkő László többször is kórházba került idén, de egyre jobban érzi magát
Jól van Benkő László többször is kórházba került idén, de egyre jobban érzi magát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary