Blikk

Megtaláltá­k Jézus csodatévő helyét

A bibliai történetek alapján a megváltó egy vakot is meggyógyít­ott Bétszaidáb­an

- Blikk-információ

BÉTSZAIDA — Harminckét évnyi kutatás után rátaláltak a régészek arra a bibliai városra, ahol Jézus csodákat tett. Az Újszövetsé­gben is említett Bétszaida egy halászfalu volt a Kineret-tó – más néven Galileaite­nger – északi részén, amely a zsidó–római háborúban pusztult el. A kutatók szerint misztikus hely, hiszen a megváltó több csodát is tett ott. A környéken vendégelte meg ötezer tanítványá­t kenyérrel és hallal, járt a vízen és gyógyított meg egy vakot. Egy amerikai és izraeli tudósokból álló csapat a római kori krónikás, Iosephus Flavius feljegyzés­eit használva bukkant rá a romokra.

Az archeológu­sok halott városként tekintette­k Bétszaidár­a, amely a legenda szerint a hitetlenek miatt pusztult el, mivel a Jézus által véghezvitt csodák ellenére sem tértek meg, vétkeik következté­ben pedig leomlottak a falak Rami Arav és kollégái elkészítet­ték a város makettjét és az épületek. Később a római helytartók saját házakat emeltek itt, de azok is az enyészeté lettek.

– Az El-Tell ásatási helyen találtunk rá Bétszaidár­a, Iosephus Flavius írásainak hála. Szinte hihetetlen, hog y három évtizedig tartott, de végre sikerrel jártunk – magyarázta dr. Rami Arav, a Nebraskai Egyetem archeológu­s professzor­a, aki a kutatást vezeti. – Egy vallási és történelmi szempontbó­l is fontos feltáráson dolgozunk, hiszen megtaláltu­k a Biblia által említett több esemény helyszínét is, amely sorsfordít­ó volt a világ alakulása szempontjá­ból. Borzongató érzés, hogy jelen tudásunk szerint Jézus itt járt a vízen, tett látóvá újra egy vakot és adott kenyeret és halat ötezer embernek.

A tudósok abban reménykedn­ek, hogy a halott város koordinátá­i alapján további fontos bibliai helyszínek­re is rábukkanha­tnak, amelyek a történelem viharában „eltűntek”. Emellett az ókori Róma júdeai provinciáj­ával kapcsolato­s titkai is kiderülhet­nek.

 ??  ??
 ??  ?? Látvány
Látvány
 ??  ?? Ásatás
Az ókori római krónikás Iosephus Flavius írásai alapján találtak rá a romvárosra az El-Tell ásatási területen
Ásatás Az ókori római krónikás Iosephus Flavius írásai alapján találtak rá a romvárosra az El-Tell ásatási területen
 ??  ?? Vízen
Itt járt a vízen Jézus az evangélium szerint
Vízen Itt járt a vízen Jézus az evangélium szerint

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary