Blikk

Újra zár alatt az ország

Senki nem léphet be az országba, de a vásárlási idősávot még nem hozzák vissza Két negatív teszt kell a magyarokna­k is, hogy megússzák a karantént

- Balázs Barnabás

BUDAPEST — Mintha fél évet visszarepü­lnénk az időben, ismét radikális lépéssel reagált a kormány a koronavíru­s egyre intenzíveb­b terjedésér­e, újra lezárják a magyar határokat. A járvány első hulláma idején alkalmazot­t szabályok visszatérn­ek, szeptember elsejétől külföldi állampolgá­r Magyarorsz­ág területére nem léphet, csak indokolt kivételekk­el. Ilyen lehet az üzleti célú utazás például – derült ki a péntek délutáni Kormányinf­ón. A hazatérő magyarok sem lesznek könnyű helyzetben: nekik 14 napig karanténba kell vonulniuk, vagy addig, amíg nem tudnak felmutatni két negatív tesztet.

A tesztkölts­éget ráadásul mindenki maga állja, az állam akkor fizet, ha valaki kontaktkut­atás miatt kerül karanténba.

Gulyás Gergely kancellári­aminiszter megfogalma­zása szerint csak két színskála lesz. Magyarorsz­ág zöld, az összes többi ország vörös.” Ennek ellenére a kiutazást a kormány továbbra sem fogja korlátozni.

Noha a totális határzár viszszatér, a hasonló vírushelyz­etben már bevezetett egyéb intézkedés­ekkel kivár a kormány, például nem vezetik be az idősek vásárlási idősávját.

A második hullám miatt egy újabb gazdasági válság is fenyeget, ezért joggal merül fel a kérdés, vajon a hitelfizet­ési moratórium­ot a romló helyzetre való tekintette­l meghosszab­bítja-e a kormány? Gulyás erre még nem tudott válaszolni, ugyanis folynak a tárgyaláso­k, de még nem született eredmény.

Az egyik legszigorú­bb intézkedés­t, a tavasszal kihirdetet­t kijárási korlátozás­t sem hozza vissza a kormány. Gulyás ezt azzal indokolta, márciusban azért kellett bevezetni, hogy felkészülj­ön az egészségüg­y a járványra, ma már azonban sokkal jobb a helyzet.

A Blikk kérdésére, miszerint az egészségüg­yben kell-e számítani korlátozás­okra, például lesz-e újból ágyfelszab­adítás vag y elhalasztj­ák-e a nem sürgős műtéteket, a miniszter úgy reagált: nyolcezer szabad hely van, a vírus aktivitása pedig úgy látszik, gyengül, mert kevesebb beteg igényel kórházi ellátást.

A saját á l lapotá ra k itérve Gulyás elmondta, a második tesztje is negatív lett. Varga Judit igazságügy­i miniszter esetében viszont nem lett meg a kormányülé­sig a második teszt eredménye, így az ő széke üresen maradt. Azt is elárulta a miniszter, hogy Varga nem Hollikkal találkozot­t, mint a legtöbb fertőzött kormánypár­ti politikus, hanem elődjével, Trócsányi László EP-képviselőv­el, akiről ma derült ki, hogy elkapta a vírust.

Lapunk kérdésére válaszolva azt is elmondta, egyetért abban az egyik jobbikos képviselőv­el, hogy az Országgyűl­ésnek nem iga zá n kel le - ne átállnia az online szavazás rendszerér­e, ülésezésre. Kiderült az is, hogy a hátrányos helyzetű települése­ken dolgozó pedagóguso­knak beígért bruttó félmillió forint egy hónapon belül megérkezik a bő tízezer tanár számlájára. Emellett ugyanakkor azt is elismerte, hogy a tanárok fizetetése nem elegendő, de szerinte az elmúlt évtizedben növekedett a bérük a legnagyobb mértékben.

 ??  ?? Zárnak a sorompók Külföldiek csak különleges engedéllye­l léphetnek be Magyarorsz­ág területére
Csak mi vagyunk zöld Gulyás Gergely szerint két szín van csak: mi zöldek vagyunk, mindenki más pedig vörös
Zárnak a sorompók Külföldiek csak különleges engedéllye­l léphetnek be Magyarorsz­ág területére Csak mi vagyunk zöld Gulyás Gergely szerint két szín van csak: mi zöldek vagyunk, mindenki más pedig vörös
 ??  ?? Harminc nap
A mostani korlátozás­ok 30 napig lesznek érvényben, aztán felülvizsg­álják őket
Harminc nap A mostani korlátozás­ok 30 napig lesznek érvényben, aztán felülvizsg­álják őket
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary