Blikk

Járványves­zélyben így kezdődik el a tanév •

A tanárok jó része tart a fertőzéstő­l • Ha beteg a gyerek, 10 napra otthon marad • Jönnek a vírusellen­es szabályok Az iskolakezd­éssel robbanhat a járvány, ha nem sikerül betartani a szabályoka­t

- Vajta Zoltán

MAGYARORSZ­ÁG — Még az elsős kisdiákok sem izgultak úgy soha tanévkezdé­s előtt, ahogyan most a tanárok aggódnak, nemritkán szorongana­k az idei becsengeté­s miatt. A járvány miatt olyan rendkívüli intézkedés­ek között kell elkezdeni a tanítást, ahogyan még sosem. Senki nem tudja, működni fog-e így is minden, az biztos, hogy feszültség­ekkel teli lesz a szeptember.

A Pedagóguso­k Demokratik­us Szakszerve­zetének választmán­yi tagja, Nagy Erzsébet állítja, a tanárok többsége valósággal retteg, hogy elkapja a vírust az iskolában és megfertőzi vele hozzátartó­zóit.

– Ne m bi z to sítot t a k a z egészséges munkavégzé­s feltételei, nem tudjuk, aki kedden belép az iskolába, nem járt-e pár nappal korábban külföldön és nem hordozza-e magában a vírust – mondta Nagy, aki nem jósol nagy jövőt annak, hogy az oktatás a megszokott formájában sokáig működni fog.

Az iskolák próbálnak megfelelni a járványügy­i hatóságok előírásain­ak és javaslatai­nak, és közben saját megoldások­at is kipróbálna­k. A diákok szülei az ezekből öszszeálló új, rendkívüli iskolai házirendek­et böngészik a napokban. Néhol még az első osztályoso­kat sem kísérhetik fel első nap a tanterembe, a kapuban el kell válniuk csemetéikt­ől. Egyes iskolákban az udvaron töltik a szüneteket a diákok, másutt az osztályban, csak a mosdóba mehetnek ki, akkor viszont maszkot kell viselniük.

A Zuglóban élő Dorka Áron (46) is csak az udvarig kísérheti el kedden másodikos kislányát, Lellét (8).

– A gyerekekne­k egyedül kell felvinniük a könyvekkel megpakolt táskát az emeletre. A másik kislányom óvodás, ők az udvaron fognak reggelizni, ha nem esik az eső. Neki még nem kell maszkot vinnie magával, Lellének viszont az iskolába igen, és a folyosón hordani kell – nyugtázta az apuka.

Lellének a maszk csak egy mókás ruhadarab, szüleit folyton arra emlékeztet­i, hogy meg védi-e majd a kislányt nemcsak a koronavíru­stól, hanem a banális őszi náthától is. Ha nem, Lellének az intézkedés­i terv értelmében tíz napot otthon kell maradnia eg y or rfolyással is, hiszen az ártalmatla­n fertőzések­et nem mindig lehet megkülönbö­ztetni a veszélyes koronavíru­stól. Hogy akkor ki vigyáz majd nemcsak rá, hanem más gyerekekre is hasonló helyzetben, az sok szülőnek egyelőre megoldhata­tlan probléma.

Pedig ebben nincs kompromiss­zum sehol, még Kispesten, sem. a helyi egyházi iskolában – Ha mégis covidos lenne valamelyik diákunk, akkor minimálisr­a csökkenten­énk az esélyét annak, hogy a fertőzés továbbterj­edjen, ezért

azt sima jék a kérjük gyereket prüszkölés­sel a szülőktől, iskolába se enged- – hogy magyarázta az iskola fenntartój­ának vezetője, Harkai Ferenc. Könnyebbsé­g, hogy nem feltétlenü­l kell orvosi igazolást hozni, az iskola most elfogadja, ha a szülő szól, hogy nincs jól a gyerek.

Az intézményb­en sok féle rendelkezé­st emeltek be a házirendbe. Például a diákok az udvaron töltik a szüneteket, ebédelni pedig minden osztály megadott időben mehet csak. Az ebédlő asztalait a termek padsoraiho­z hasonlóan rendezték át, így a diákok nem egymással szemben ülnek.

 ??  ?? Felkészülé­s Harkai Ferenc isko
lafenntart­ó már a
keddi nyitásra ké
szül. Kollégáiva­l
fertőtlení­tőket adagol, előkészíti a tan
termeket. Megtesznek minden tőlük telhetőt, de azért
vannak kétségeik
Felkészülé­s Harkai Ferenc isko lafenntart­ó már a keddi nyitásra ké szül. Kollégáiva­l fertőtlení­tőket adagol, előkészíti a tan termeket. Megtesznek minden tőlük telhetőt, de azért vannak kétségeik
 ??  ??
 ??  ?? Új szabályok
Dorka Áron jövő héten már iskolába kíséri Lellét, akinek gyorsan meg kell szokni az új szabályoka­t
Új szabályok Dorka Áron jövő héten már iskolába kíséri Lellét, akinek gyorsan meg kell szokni az új szabályoka­t
 ??  ?? Otthon
Hartai Ferenc arra kéri a szülőket, ha tüszszent a gyerek, maradjon otthon
Otthon Hartai Ferenc arra kéri a szülőket, ha tüszszent a gyerek, maradjon otthon
 ??  ?? Távolság Tanárok mérik ki a számítógép­ek közti másfél méteres távolságot
Távolság Tanárok mérik ki a számítógép­ek közti másfél méteres távolságot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary