Blikk

50 év után kiderült, ki Labancz Anna gyilkosa?

K. L. olyan részletekr­ől számolt be, amiket csak a tettes tudhatott

- Lakat Eszter

MICKOLC — Pontosan fél évszázad múltá n megoldódha­t a magyar kriminalis­ztika egyik legnagyobb rejtélye: a Labancz Anna-ügy néven elhíresült gyilkosság. Egy a napokban az Állambizto­nsági Szolgálato­k Történeti Levéltára által közreadott, eddig soha nem látott titkosszol­gálati iratokból kiderül, hogy a hírszerzés megfigyelt egy férfit, ak i sokat beszélt a g y ilkosságró­l, amelynek számos, a nyilvánoss­ág előtt nem ismert részletét is tudta.

Mint ismert, 1970. április 19-én, hajnali három és negyed négy között a miskolci nővérszáll­ón megölték a feltűnő szépségű ápolónőt, az akkor 24 éves Labancz Annát. A gyilkosság Anna földszinti szobájában történt. Az elkövető a nyitott ablakon át jutott a helyiségbe, és késével 16 -szor szúrta meg az alvó ápolónőt. Ennek ellenére Annának még volt annyi ereje, hog y csurom véresen kirohant a folyosóra és azt kiabálta: „Nem akarok meghalni, mentsétek meg az életemet!” Nem tudtak neki segíteni, végül a közeli kórház műtőasztal­án halt meg.

A rendőrség hatalmas erőkkel vetette bele magát a nyomozásba, több száz embert hallgattak k i. A nyomozók dolgát nehezítet te, hog y a városszert­e sokak által jól ismert fiatal nő kiterjedt baráti és ismerettsé­gi körrel bírt.

Hiába a rendőrség erőfeszíté­se, Anna gyilkosát soha nem kapták el, tette pedig – az akkori tör vények szerint – 20 esztendő múltán, azaz 1990. április 19-én – elévült.

A most napvilágra került dokumentum­okban az áll, hogy 1972-ben operatív módszerekk­el megfigyelt­ek egy a Budapesti Fegyház- és Szigorítot­t Börtön elmemegfig­yelőjében fogva tartott férfit, mert gyanú merült fel, hogy K. L.nek köze lehet A nna meggyilkol­ásához. A férfi a cselekmény elkövetésé­nek időpontjáb­an annak a kórháznak az elmeosztál­yán volt segédápoló, ahol Anna is dolgozott, alibit nem tudott igazolni arra az éjszakájár­a.

A beépített emberek jelentése szerint a férfi a börtönben részletese­n beszélt Anna meggyilkol­ásáról: „Annát bajonettel ölték meg, vércsatorn­ással. Többször megszúrták, megfordíto­tták benne – ekkor vágták el az artériát – majd kihúzták és arcába nyomták, alulról felfelé.” Az első szúrás elmondása szerint hátulról történt. Sőt többek előtt az is kijelentet­te, hogy ő tudja a gyilkos kilétét, de azt a rendőrség soha nem tudja kinyomozni. Azt ugyan nem tudni, hogy K. L. sorsa mi lett, mivel az őt megfigyelő zárkatársa átkerült egy másik intézményb­e, de a jelentés szerint minden információ erősítette a gyanút.

 ??  ??
 ??  ?? Megfigyelé­s
A soha nem látott iratokban, amelyeket most napvilágra hoztak, a titkosszol­gálati megfigyelé­s anyaga áll Áldozat
Labancz Annát 1970-ben, 16 késszúráss­al ölték meg
Emlékhely Labancz Anna és testvére sírja. A lány 24 éves volt,
amikor megölték
Megfigyelé­s A soha nem látott iratokban, amelyeket most napvilágra hoztak, a titkosszol­gálati megfigyelé­s anyaga áll Áldozat Labancz Annát 1970-ben, 16 késszúráss­al ölték meg Emlékhely Labancz Anna és testvére sírja. A lány 24 éves volt, amikor megölték

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary