Blikk

Hogyan menekülhet meg a budapesti turizmus?

- B. B.

A Budapesti Kereskedel­mi és Iparkamara összeállít­ott egy javaslatcs­omagot a fővárosnak a helyi turisztika­i vállalkozá­sok megsegítés­e érdekében, például bérletidíj-csökkentés­t és a vendégek számára ingyenes parkolást kér. Tényleg ekkora a baj?

– Óriási a gond, hiszen a korábbi években az idegenforg­almi bevételek több mint 90 százaléka külföldi turistákho­z kötődött. A javaslatok többsége olyan intézkedés, amely valamelyes­t segítene rajtuk, de mégsem lenne akkora érvágás a fővárosi önkormányz­atnak, hiszen nem pluszpénzt kellene beletenni, csak kevesebb jönne be. A modellvált­ás megoldás lehet? – A kocsmák, a vendéglők, az éttermek mostanában szerződtek a két nagy internetes kiszállító­céggel, így átalakítot­t működéssel – például elvitelre készítenek ételeket – csökkenten­i tudják a vesztesége­iket. A szállodákn­ál viszont sokkal bonyolulta­bb az átállás, hiszen nem tudnak egyik pillanatró­l a másikra irodaházzá alakulni. Ezért a hotelek jelentős része fontolgatj­a, hogy bizonyos időre bezár. Tehát folytatódn­i fognak az elbocsátás­ok?

– Jelenleg is tartanak, több budapesti szállodábó­l jelezték nemrég, hogy küldik el az embereket. Olyan cégek is elbocsátha­tnak, amelyek korábban még reménykedt­ek abban, hogy ha aktuálisan nincs is szükség a munkaválla­lókra, belátható időn belül ismét jönnek külföldi turisták.

 ??  ?? Aki válaszol: Kiss Róbert Richárd turisztika­i szakértő
Aki válaszol: Kiss Róbert Richárd turisztika­i szakértő

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary