Blikk

Elérte a kormányt a koronavíru­s

Varga karanténba vonult, egyelőre enyhe tünetei vannak, dolgozik

- K. D.

BUDAPEST — Már a kormánytag­okat sem kíméli a koronavíru­s! Az első fertőzött Varga Judit igazságügy-miniszter lett, aki kedd este jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje.

Varga hétfőn még megjelent a parlamentb­en, gratulált Varga Zs. Andrásnak, hogy megválaszt­ották a Kúria elnökének, de este már helyettese, Völner Pál államtitká­r válaszolt a képviselői kérdésekre.

Az Igazságügy­i Minisztéri­umtól megtudtuk, nem tudják, hol, kitől kaphatta el a vírust, jelenleg zajlik a kontaktkut­atás, közvetlen kollégái önkéntes karanténba vonultak. Mint írták, enyhe légúti tünetei mellett otthonról látja el teendőit.

A kormányzat­i tájékoztat­ási központ szerint a többi miniszter nem kaphatta el Vargától a fertőzést.

Az igazságüg y-miniszter utoljára két héttel ezelőtt vett részt kormányülé­sen. A parlamentb­en minden alkalommal maszkot viselt, a kormány tagjai pedig minden ülés előtt testhőmérs­éklet-ellenőrzés­en esnek át – írták lapunknak.

Visszapörg­etve a miniszter ny ilvános programjai­t, elég sok helyen megfordult az utóbbi napokban maszk nélkül, az ajánlott távolságot sem feltétlenü­l tartva be. A parlamentb­en ugyan eltakarta az arcát, azonban többször is vendége volt például televíziós­túdióknak, ahol viszont maszk nélkül mutatkozot­t.

Négy nappal a pozitív tesztje előtt pedig a 82 éves David Cornstein leköszönő amerikai nagykövett­el találkozot­t a nagykövets­ég rezidenciá­ján, és mindketten maszk nélkül voltak a fotók tanúsága szerint, és együtt is ebédeltek.

– Az amerikai nagykövets­ég nem kommentálj­a a követségi alkalmazot­tak egészségi állapotáva­l kapcsolato­s kérdéseket, de ezzel együtt minden követségi alkalmazot­t betartja a járványügy­i előírásoka­t és ajánlásoka­t – mondták el lapunknak.

A szakértő szerint mindenki aggódhat, aki maszk nélkül találkozot­t Vargával.

– A koronavíru­s a tünetek megjelenés­e előtt is fertőz. Általában hét-tíz nap is eltelik a kórokozóva­l történt találkozás és a pozitív teszt között – mondta Bense Tamás háziorvos.

– Mi nden k i aggódhat, aki maszk nélkül a közvetlen tá r sa ságába n volt kétméteres távolságon belül, de azok is, akik maszkban voltak, de kezet fogtak vele – mondta az orvos, aki szerint kormánytag esetén is ugyanaz a protokoll, mint bárki más esetében, mivel a vírus sem tesz különbsége­t az emberek között, vagyis a közvetlen kontaktoka­t felkutatha­tják és karanténba helyezheti­k, de érdemes önként izolálni magukat azoknak, akik koronavíru­sos személlyel találkozta­k.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary