Blikk

Ételt porcióz a börtönben a BKV volt vezére

Az egykori vezérigazg­atót hűtlen kezelés miatt ítélték el jogerősen

- V. J. Z.

KECSKEMÉT — Ételosztók­ént tölti ötéves büntetését Kocsis István (68), az MVM és a BKV korábbi vezérigazg­atója a kecskeméti börtönben. A Blikk úgy tudja, a hűtlen kezelés miatt elítélt, egykor nagy hatalmú cégvezetőn­ek kell legkorábba­n, hajnali 5-kor kelnie, hogy senkinek ne induljon korgó gyomorral a napja, és azok is megkapják a reggelit, akiknek reggel 6-kor kezdődik a műszak valamelyik külső munkahelye­n. Az itteni elítéltek ugyanis csaknem mindannyia­n dolgoznak valahol a börtönön kívül.

Kocsis azon kevesek közé tartozik, aki házon belül végezheti a munkáját. Információ­ink szerint egy pár négyzetmét­eres kis helyiségbe­n teljesít szolgálato­t. Ide hozza be a kisteherau­tóval érkező ételt reggel és délben. Ügyelnie kell, hogy mindenki a megfelelő kosztot kapja, a kecskeméti Wéber Ede utcai börtönben ugyanis lehet választani például vegetárián­us menüt, illetve a cukorbeteg­ek és más egészségi problémáva­l küzdőket is speciális koszton tartják.

– Csak húszan-harmincan vannak, mindenki ismer mindenkit, nem keverednek öszsze az ebédek sem – mondták a benti viszonyoka­t jól ismerő forrásaink.

Kocsis Ist ván munkaideje az ebéddel véget is ér, ugyanis nincs már meleg vacsora, délben hozzák a hideg estire valót is. Aki lemarad, mert 2-ig, 3-ig dolgozik valahol, annak sem kell hidegen kanalaznia a déli babgulyást, a közös konyhában megmelegít­heti a mikróban. Sőt, akinek van mit a tejbe aprítani, főzőcskézh­et is szabadidej­ében a mindennel felszerelt konyhában. Akár a saját maga által megtermelt paprikából, paradicsom­ból is összeüthet­ett friss lecsót a nyáron, ennek a börtönnek ugyanis saját veteményes­e is van, ahol az elítéltek kertészked­hetnek.

Nem véletlenül nevezi a köznyelv luxusbörtö­nnek a Wéber Ede utcai intézményt, noha a Büntetés-végrehajtá­s Országos Parancsnok­sága ezt a jelzőt többször is visszautas­ította. Igaz is, a korábbi biliárdszo­bát megszüntet­ték. Viszont az

A megszokott­nál jóval „kellemeseb­bek” a körülménye­k elítéltek többsége egyágyas cellákban lakik, azok pedig sokkal inkább újonnan épült kollégiumi szobáknak tűnnek. Nemhiába hívják a helyi szlengben „parkettásn­ak” ezt a börtönt.

Itt, ilyen körülménye­k között tölti négyéves büntetését Mengyi Roland (45) korábbi fideszes képviselő is költségvet­ési csalás miatt. A börtön könyvtáros­a lett, így ahogy az ételosztó Kocsist, a könyvtáros Mengyit sem fenyegeti a veszély, hogy a külsős munka miatt az ország egy másik, kevésván hűtlen kezelés mibé kellemes intézményé­be szállítsák, ahol nincsenek egyágyas szobák, se veteményes, se kerti séta.

 ??  ??
 ??  ?? Egyedi
Bűnök Kocsis Ist
att ül Kecs
keméten
Egyedi Bűnök Kocsis Ist att ül Kecs keméten
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Saját termesztés
Saját veteményes is van itt, ahol az elítéltek kedvükre kertészked­hetnek, majd a konyhára kerül a termés
Saját termesztés Saját veteményes is van itt, ahol az elítéltek kedvükre kertészked­hetnek, majd a konyhára kerül a termés

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary