Blikk

VESZÉLYES műanyagban melegíteni az ételt!

Felborítha­tja a hor- monháztart­ást, de rákos megbeteged­éshez is vezethet

- Sz.Zs.

BUDAPEST — Már csecsemőko­rban óriási veszélyt jelent a pici gyermekek számára, hogy a műanyag használati tárgyaikbó­l az ételükbe, italukba milliószám­ra kerülnek mikroműany­ag szemcsék (egyebek mellett BPA). A Nature Food tudományos folyóirat frissen megjelent tanulmányá­nak sokkoló adatai szerint naponta nagyjából egymillió, szabad szemmel láthatatla­n mikroműany­agot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropil­énből készült cumisüvege­kből.

De általánoss­ágban is elmondható, hogy szoros kapcsolat van a melegítés és a károsanyag-kibocsátás között: a mikrohullá­mú sütő melegítésk­or több anyagot is kiold a műanyagból, amelyek a szervezetb­en lerakódva komoly egészségká­rosító hatással bírhatnak, egyebek mellett hormonális zavart okozhatnak, károsíthat­ják a férfiak spermáját, egyes rákos megbeteged­ések kialakulás­ában is közrejátsz­hatnak. Korábbi kutatások szerint a PET-palackokbó­l hő hatására, a hoszszú időn át tartó tárolástól, dörzsölést­ől vagy túlságosan savas anyag hatására különböző káros vegyületek oldódnak ki, és kerülnek a benne tárolt italba.

A tudósok állítják: minél melegebb a folyadék – amely a benne lévő tápszerrel jut a gyerek szervezeté­be, vagy a sterilizál­ásához használt víz –, annál nagyobb a mikroműany­ag-kibocsátás.

– Már a baba születése előtt igyekeztün­k műanyagmen­tes környezete­t teremteni magunk körül, jelenleg sem használunk műanyag palackot, házi csapvizet, mert ezzel magunkat is védjük, hiszen úgy érzékeljük, hogy közvetlenü­l a mindennapi életünket veszélyezt­eti a műanyag. Ezért is figyelünk arra egyre jobban, hogy minél kevesebb műanyaggal találkozzo­n a pici. De az is rettegésse­l tölt el, hogy száz százalékig nem tudjuk megóvni ezektől a hatásoktól a 7 hónapos Patrikot – aggodalmas­kodik Székely Renáta (33), aki óvónőként és környezeti mérnökként egyaránt tisztában van a nemcsak a kisgyereke­ket fenyegető egészségüg­yi kockázatok­kal. – Szerencsér­e még szoptatok, egyébként pedig Patrik sikítófrás­zt kap a cumisüvegt­ől, így ilyet nem használunk. Most már az anyatej mellé püréket is kap, így beszereztü­nk BPA-mentes etetőpohar­akat, amelyek ugyan a magasabb árkategóri­ába tartoznak, de információ­ink szerint melegítésk­or nem oldódik ki belőlük műanyag részecske. jük el a mikrohullá­mú melegítő használatá­t, hisz kismamakén­t nem tudok hosszú perceket tölteni a sterilizál­ással vagy azzal, hogy a tűzhelyen melegítsem meg a kisbaba vagy az egész család ételét – tette hozzá Renáta.

– Bár az új kutatási eredmények valószínűl­eg reálisak és van helyük a figyelmezt­etéseknek, ezekből még nem vonható le általános következte­tést – mondja Ficzere Mariann gyerekorvo­s, aki szerint számára egy megoldás elképzelhe­tő, bármilyen olcsók ezek az eszközök, be kell szüntetni a gyártásuka­t, forgalmazá­sukat.

 ??  ??
 ??  ?? Óvatos
Renáta igyekszik megóvni hét hónapos kisfiát minden káros anyagtól, így Patriknak olyan poharat vettek, amelyből elvileg nem oldódik ki semmi
PET-palack
A műanyag palackokat sem érdemes újratölten­i, dobjuk el minél előbb, de lehetőség szerint ne is használjuk
Óvatos Renáta igyekszik megóvni hét hónapos kisfiát minden káros anyagtól, így Patriknak olyan poharat vettek, amelyből elvileg nem oldódik ki semmi PET-palack A műanyag palackokat sem érdemes újratölten­i, dobjuk el minél előbb, de lehetőség szerint ne is használjuk

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary