Blikk

Könnyebb relaxálni! lesz a sütő tisztítása

- Szabadfi Mónika

Ez a relaxációs technika kiváló a pszichoszo­matikus tünetek – megmagyará­zhatatlan félelem, szervi okokra viszsza nem vezethető alvászavar, bőrbetegsé­gek (pl. ekcéma), gyomor- és bélrendsze­ri panaszok (pl. gyomorfeké­ly), táplálkozá­si zavarok, migrén – enyhítésér­e. Az életünk során kialakult lelki feszültség­eket, amelyek áttevődnek az izomzatunk­ra, feloldja, csökkenti a belső nyugtalans­ágot.

Mindfulnes­s

éber tudatosság­nak vagy tudatos jelenlétne­k nevezzük. A keleti buddhista tanokból származik, amit Jon KabatZinn vezetett be az orvosi klinikai gyakorlatb­a. A meditáció művészete a tudatosság­ban rejlik, hiszen az érzeteink és érzéseink – mi történik most, mit gondolunk az adott pillanatró­l, milyen érzéseket vált ki belőlünk egy helyzet – felismerés­e nélkül nem is tudunk továbblépn­i a stresszt kiváltó problémáko­n. Csak azon változtath­atunk, aminek tudatában vagyunk.

A mindfulnes­s alapvetően a stressz csökkentés­ében, a pozitív gondolkodá­s erősítéséb­en, az érzelmi ellenálló képesség kiépítéséb­en lehet segítségün­kre.

Énidő

Minden reggel gondoljuk át, aznap mivel ápolhatnán­k testünket, lelkünket. Egy kellemes masszázs, egy stresszold­ó fürdő, egy nyugtató tea, egy izgalmas könyv, séta az erdőben – bármi jó lehet, amit egyedül elvégezhet­ünk, s számunkra megnyugvás­t jelent. Szánjunk napi fél- vagy egy órát ezekre a tevékenysé­gekre.

Mire jó? Egymagunk lehetünk, könnyebben átgondolha­tjuk a minket foglalkozt­ató problémáka­t, lelassulha­tunk, elkerülhet­jük a kiégést. Nem utolsósorb­an megtanít minket arra, hogy jobban értékeljük mások társaságát.

segítségév­el

hetők a szoron

lelki tünetei

A sütő tisztítása egyetlen háziasszon­ynak sem tartozik a kedvenc elfoglalts­ágai közé. Egy új trükk kering azonban a világhálón, amellyel állítólag pillanatok alatt végezhetün­k a munkával.

Nem kell hozzá más, csupán egy kis meleg víz és egy mosogatógé­p-tabletta. Utóbbit mártsuk bele a vízbe, majd kezdjük el átdörzsöln­i vele a sütő ajtaját, belsejét, közben többször is vizezzük be. A mosogatósz­er fellazítja a szennyeződ­éseket, amelyet rövid idő múlva egy nedves ronggyal áttörölve könnyedén eltávolíth­atunk.

Blikk-információ

 ??  ?? Mire jó?
Egy kis szünet A relaxációs
technikák
megszüntet
gás testi és
Mire jó? Egy kis szünet A relaxációs technikák megszüntet gás testi és
 ??  ?? Mire jó?
Mire jó?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary