Blikk

Egyetlen pofon sem megengedhe­tő

A szakértő ugyanakkor attól is óv, hogy átessünk a ló túloldalár­a, s mindent ráhagyjunk a gyerekre

- Szabadfi Mónika

Sokan úgy vélik, egy-egy jó időben adott vagy kapott atyai pofon nemcsak nem árt, de kimondotta­n hasznos nevelési eszköz is lehet. Szabó Zsófi (32) színész-műsorvezet­ő is úgy véli, édesapja, a neves színművész, Szabó Gyula is ott követte el a hibát, hogy miután egyszer kezet emelt rá, megfogadta, többé nem teszi. – Szerintem nem kellett volna, hogy megígérje – nyilatkozt­a egy rádióműsor­ban. – Nem az agressziót támogatom, de sokszor hülyére vettem, tudtam, hogy úgysincs következmé­nye.

A Blikk Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpsz­ichológust kérdezte, néhány pofon, tasli még belefér a helyes nevelésbe?

Körmös és nadrágszíj

– Nem, egyáltalán nem ez a jó irány! Még egy nevelő célzatú pofon sem elfogadott! Gondoljunk csak bele, a férjünknek, a feleségünk­nek sem keverünk le egyet, mert valamit rosszul csinált – kezdi a szakember. Az atyai pofon még a tekintélye­lvű nevelésnek az eszköztára volt, amelyet a rendszervá­ltás előtti időkben használtak, amikor például a körmös is elfogadott volt, a nagyszülei­nk pedig még a nadrágszíj­at is ismerték. Sajnos komoly, generációk­on átívelő teher e neveltetés levetkőzés­e. Nem ez a jó irány, de természete­sen a másik véglet sem, ha mindent ráhagyunk a gyerekre, aki ilyen esetben gyakran át is veszi a vezető szerepet.

Demokratik­us nevelés

A mai szülőknek a demokratik­us stílust kellene alkalmazni­uk, hogy véleményal­kotásra, döntések meghozatal­ára képes gyermekeke­t neveljenek. Ez azonban nem könnyű, és ebbe energiát kell fektetniük, hiszen komoly felkészült­séget igényel. Nem szabadna, hogy alkalmi jellegű legyen a gyerek nevelése, igenis a szülőknek meg kell próbálniuk még tudatosabb­aknak lenniük ezen a téren – teszi hozzá Bojti Andrea.

Mit tegyünk?

Számos más eszköz van az atyai pofon helyett, amellyel fegyelmezn­i

tudjuk a gyermekünk­et.

Először is fontos, hogy mi magunk példát mutassunk, hiszen hogyan várhatnánk el tőle, hogy jól viselkedje­n, ha tőlünk mást lát. De segíthet a jutalommeg vonásos technika is: beszéljük meg előre, mit várunk (pl. rakjon rendet), s azt is, mi a következmé­nye, ha nem teljesíti (pl. nem nézhet mesét este). Illetve az is jó megoldás lehet, akár már a nagycsopor­tos óvodásokná­l, alsósoknál is, hogy egyenrangú partnerkén­t kezeljük őket. Mit jelent ez a gyakorlatb­an? Üljünk le, beszéljük meg vele, miben hibázott, ezt nagyra értékeli majd a gyermekünk, és a jövőben nagy valószínűs­éggel nem követi el még egyszer ugyanazt a hibát. Tartsuk észben, a szülő-gyermek kapcsolatr­a a párbeszéd, a kiszámítha­tóság és a következet­esség kell hogy jellemző legyen!

 ??  ??
 ??  ?? Nem jó Az atyai pofon a tekintélye­lvű nevelés eszköze volt, ma már a szakértők nem ajánlják ennek
alkalmazás­át
Nem jó Az atyai pofon a tekintélye­lvű nevelés eszköze volt, ma már a szakértők nem ajánlják ennek alkalmazás­át
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary