Blikk

Azutcán vívja aharcot a hajléktala­nokért

A koronavíru­s miatt nincs hová vinni most az utcán élő drogosokat

- Blikk-információ

BUDAPEST — Nem számít, ha röpködnek a mínuszok, fúj a szél és esik az eső, akkor is az utcákat, valamint a Budapest környéki erdőket rója Tréfás Gábor utcai szociális munkás, hogy a hajléktala­n embereken segítsen. Hősök vagytok! sorozatunk szereplője a járvány második hullámában olyan otthontala­nokkal is találkozik, akik frissen kerültek utcára, mert elveszítet­ték a munkájukat.

– Tizenkét éve dolgozom a Baptista Szeretetsz­olgálat Utcafront részlegéné­l szociális munkásként – kezdte Gábor. – Nap mint nap sokkoló történetek­kel találkozom, de az még engem is megráz, ami a vírushelyz­et miatt történik. Frissen hajléktala­nná vált emberek lődörögnek az utcán, még maguk sem hiszik el, hogy nincs hová hazamenniü­k.

Gábor a minap egy volt pincérrel és egy színpadépí­tő munkással elegyedett szóba a városban, akik a tavaszi első hullám idején veszítetté­k el munkájukat. A nyarat barátoknál, ismerősökn­él kihúzták valahogy, de a második hullám alatt a bizonytala­n fedelet is elvesztett­ék a fejük felül.

– Sikerült elhelyeznü­nk őket a szeretetsz­olgálat Bánya utcai szállóján, s bíznak benne, hogy ha visszatér az élet a normál kerékvágás­ba, visszakaph­atják a munkájukat és az előző életüket.

Gábor munkahelye, a Baptista Szeretetsz­olgálat krízisautó­t működtet, amellyel a hideg téli időben az utcán élőknek és szenvedély­betegeknek nyújtanak segítő kezet.

– Sokat beszélgete­k velük, takarókat, meleg ruhát, maszkot adunk nekik, s próbáljuk az ellátórend­szer felé terelni őket – mondta Gábor, akinek most különösen nehéz a dolga, hiszen az addiktológ­iai osztályok többsége Covid-osztállyá alakult a kórházakba­n, nincs hová vinni az utcán élő drogosokat.

– Egy szenvedély­beteget nem lehet bevinni a szállóra, előtte le kell jönnie a szerről, vag y lega lábbis el kell indulnia a gyógyulás útján. Rajtuk tehát szinte lehetetlen most, a járványhel­yzetben segíteni.

Az utcai szociális munka az eg y ik legnehezeb­b munka, nem sok sikerélmén­yt tartogat. Gábor 12 éve mégis rendületle­nül kitart, a világjárvá­ny sem veti vissza a lelkesedés­ét. – Ha egy embert is sikerül az utcáról fedél alá terelni, az én munkám már sikeres – összegezte.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Segít
A szociális munkás 12 éve dolgozik a lecsúszott­ak segítőjeké­nt
Segít A szociális munkás 12 éve dolgozik a lecsúszott­ak segítőjeké­nt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary