Blikk

Első riportalan­yát gyászolja Vitray

Az 1958-as felvétel után a tízpróbázó olimpiai bajnoki cí mét is közvetíthe­tte

- P. I.

BUDAPEST — Sohasem felejti Rafer Johnson (†86) egyesült államokbel­i atléta nevét Vitray

Tamás (88). A Magyar Televízió Kossuth- és Pulitzer-díjas riporterle­gendája a szerdán elhunyt amerikai sportolóva­l készítette élete első interjúját, még 1958-ban.

V it r ay t k i maga sló a ngol nyelvtudás­a miatt kérték fel a feladatra. A Magyarorsz­ágon tartózkodó amerikai atlétacsap­attal kellett beszélnie, amelynek Johnson is tagja volt.

– Két év vel volt u n k a z 1956-os forradalom után. Az amerikaiak részéről egyfajta gesztus volt, hogy ideengedté­k a sportolóik­at. Ezzel jelezték, elfogadják Magyarorsz­ág helyzetét, nagyon nagy esemény volt. Én akkor még azt sem tudtam, mi az a televízió. A Magyar Rádió angol szekciójáb­an dolgoztam, rendszeres­en készítette­m idegen nyelvű anyagokat, ezért kerülhetet­t szóba a nevem az interjúnál – mesélte Vitray lapunknak.

Az alacsony tévés ikon és a 199 cm-re nőtt Johnson közötti jelentős magasságkü­lönbséget úgy hidalták át a riport közben, hogy Vitray végig egy sámlin állt.

– Mindketten nevettünk a szituáción, Johnson rendkívül közvetlen és készséges volt. Leginkább az életéről kérdeztem – mondta Vitray, aki nem tudta, hogy az interjú élő adásban zajlik. – Mindez csak később derült ki számomra, abban a hiszemben dolgoztam, hogy felvételrő­l megy majd. Szerencsér­e hibátlanul elkészült az anyag, egyetlen cifra káromkodás sem hagyta el a számat. Sohasem felejtem el a történetet, így indult a karrierem.

Johnson két évvel az interjút követően a római ötkarikás játékon aranyérmet szerzett tízpróbába­n. Érdekesség, hogy a győzelmét idehaza Vitray Tamás közvetítet­te.

Néhány évvel ezelőtt kísérletet tett arra, hogy felkeresse az amerikai atlétát.

– Volt egy tervem, szerettem volna elmondani neki, milyen jelentős szereplője volt az életemnek. Sajnos nem sikerült e l ké sz íte n i a b e szé lgeté st , mert már nég y-öt év vel ezelőtt is betegesked­ett, csak a feleségéve­l tudtam beszélni – tette hozzá Vitray. – Furcsa taEmlék

Vitray máig őrzi Rafer Johnson fényképét, amelyet az olimpiai bajnok atléta dedikált neki lálkozások címmel szerettem volna egy sorozatot készíteni a televíziób­an. Ennek az első szereplője let t vol na Joh nson, de mivel ez a próbálkozá­s meghiúsult, így nem lett belőle semmi.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary