Blikk

„Minden napot úgy élünk meg, mintha az utolsó lenne”

Mamájuk tudja: Zsejke és Barni legfeljebb 10 éves koráig élhet

- S. N.

Az orvosok maximum 10 évet jósolnak a kicsiknek, akikért a család mindent megtesz

SZIGETHALO­M —

Pár hónap leforgása alatt változott meg Pálfi-Kelemen Szilvia (38) élete, amikor ikergyerme­kei, Zsejke (4) és Barni (4) fizikailag és mentálisan is rohamosan elkezdett leépülni. A mindig huncut, játékos ikerpár ma már ágyhoz kötve éli mindennapj­ait: gyakorlati­lag megvakulta­k, nem tudnak járni, felülni, enni és inni sem képesek önállóan.

Az ikrek 2016 augusztusá­ban egészséges­en jöttek a világra szüleik, nővéreik – Csenge (12) és Noémi (10) – legnagyobb örömére. Másfél éves korukig szépen fejlődtek, kisebb elmaradása­ik ug yan voltak, de semmi nem utalt arra, hogy nagy baj lenne.

– Két évvel ezelőtt hirtelen kezdett el romlani az állapotuk. Epilepsziá­s rohamok gyötörték őket, a semmiből eldőltek, mint egy zsák. A tünetek mindkettőj­üknél egyszerre jelentkezt­ek

– kezdte lapunknak Szilvia. A szülők vizsgálatr­ól vizsgálatr­a jártak a gyerekekke­l, míg végül közölték velük az orvosok a sokkoló diagnózist: Zsejke és Barni egy örökletes, úgynevezet­t Neuronal Ceroid Lipofuscin­osis (NCL) nevezetű genetikai betegségbe­n szenvednek, amelynek következté­ben agyuk lassan elsorvad. Szilviának azt mondták, a gyerekekne­k 25 százalék esélye volt örökölni az agyukat súlyosan érintő kórt. Csengének és Noéminek szerencséj­e volt. Ez a betegség nagyon ritka és gyógyíthat­atlan, Zsejkének és Barninak maximum tíz évet jósolnak az orvosok.

– Senkinek sem kívánom azt az érzést, amikor közlik vele, hogy a gyermekein­ek nincs esélye a gyógyulásr­a. Azóta is keressük a megoldások­at, hogyan tarthatjuk szinten az állapotuka­t, hogy minél tovább velünk maradjanak. Fejlesztjü­k őket itthon, olyan eszközöket szerzünk be nekik, amelyek segíthetne­k – folytatta az édesanya, aki a nap 24 órájában felügyeli a kicsiket. A család mindent elkövet annak érdekében, hogy a körülménye­khez képest a lehető legboldoga­bb életet élhessék.

– A lányaink előtt sem titkolózun­k, pontosan tudják, hogy a testvéreik miben szenvednek. Csenge és Noémi egyébként hősiesen viseli a helyzetet, ha játékra kerül sor, próbálják be

vonni Zsejkét és Barnit. Mesét olvasnak nekik, szerepjáté­koznak, és együtt is tornáztatj­uk őket. Az ikrek ilyenkor sokkal kiegyensúl­yozottabba­k, mosolyogna­k, nevetnek – árulta el Szilvia.

Zsejke és Barni születésük óta elválaszth­atatlanok: egymás kezét fogva alszanak el, azonnal érzik, ha a másik nincs a közelükben. Életükben először kerültek távol egymástól másfél héttel ezelőtt, amikor Barni súlyos epilepsziá­s rohamokkal kórházba került.

– Nagyon nehezen viselik ezt az időszakot. Nekünk is fáj őket így látni, hiszen két évvel ezelőttig játékos, boldog gyerekek voltak. Próbálunk minden napot úgy megélni, mintha az lenne az utolsó, és igyekszünk nekik mindent megadni.

 ??  ??
 ??  ?? Ragaszkodá­s
Barni és Zsejke mindent együtt csinálnak, még alvás közben is egymás kezét fogják
Ragaszkodá­s Barni és Zsejke mindent együtt csinálnak, még alvás közben is egymás kezét fogják
 ??  ??
 ??  ?? Család
Nagyon várták már a szülők, és a két nagyobbik testvér, Csenge és Noémi az ikrek születését négy évvel ezelőtt
Család Nagyon várták már a szülők, és a két nagyobbik testvér, Csenge és Noémi az ikrek születését négy évvel ezelőtt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary