Blikk

Három év után ölelhette újra anyját az eltűnt Lilla

Az apja által szabálytal­anul elvitt, óvodás gyereknek most pszichológ­us is segít, hogy fel tudja dolgozni a vele történteke­t

- Csikász Brigitta

Könny futja el az édesanya szemét, a torkában mintha gombóc ülne: szinte meg sem tud szólalni, amikor meglátja kislányát, akiről három éve semmit nem tudott. Pedig oly sok mindent kellene mondani, annyi kérdésre kellene választ kapni. Mégis, most az a legfontosa­bb, hogy itt van végre a pillanat, amiről talán már nem is hitte, hogy eljön: karjaiba zárhatja gyermekét.

Három kétségbees­ésben töltött év után valóságos karácsonyi csodát élt át Lilla édesanyja, végre újra átölelhett­e a kislányt, akit annak idején az édesapa szakított el tőle. Lilla másfél éves volt, amikor a férfi fogta és magával vitte Ausztriába. Az apa lapunknak korábban azt állította, azért vette el a kicsit a nőtől, mert szerinte az exe veszélyezt­ette a gyerek életét. Az édesanya ettől a pillanattó­l fogva semmit nem tudott szeme fényéről, a férfit és a lánykát mintha a föld nyelte volna el. Már a rendőrség is keresni kezdte Lillát, eltűntként nyomoztak utána, noha az édesapja állította, hogy visszaadta anyjának. Lillát azonban a tavaly jogerősen megnyert gyermekelh­elyezési per ellenére sem kapta meg a nő.

A kislányt végül december 12-én találták meg az apa barátainak vidéki rokonságán­ál. Nem tudni, hogy került ide, hogy mit élt át az idő alatt, amikor sem az anyja, sem az apja nem volt mellette. És azt sem lehet elképzelni, hogy mit érezhetett az édesanya nemcsak a három külön töltött év alatt, de most is, amikor végre visszakapt­ák egymást.

Az első találkozás­kor Lilla talán még meg is ijedt, hiszen azt sem tudta, ki az a néni, aki anyukájáva­l érkezett. Hogy is tudhatta volna, hogy a nagymamája az, aki elkísérte az édesanyát, hiszen vele egészen mostanáig nem is találkozot­t, legalábbis az ő emlékeiben nem élt róla semmi, hiszen annyira kicsi volt még. Az anyuka sírva ölelte magához kislányát, aki csak lassan oldódott fel: ekkora trauma feldolgozá­sához a nagyobb gyerekekne­k is időre van szüksége, nemhogy egy óvodáskorú csöppségne­k. Néhány nappal később azonban már minden rendben volt, végre elkezdődhe­tett Lilla új élete, immár édesanyja mellett.

– Jól töltötték a karácsonyi ünnepeket, és az elmúlt hetekben egymásra találtak – mesélte dr. Volni Emese, az édesanya ügyvédje, aki azt is elárulta, hogy Lilla eleinte csak igennel és nemmel válaszolt édesanyján­ak, de lassanként szépen megnyílt, és a fotók tanúsága szerint már felszabadu­ltan mosolygott is, mire elérkeztek az ünnepek.

– Elmentek gyermekide­ggyógyászh­oz, aki azt mondta, hogy Lilla jó adottságok­kal rendelkezi­k, nincs vele probléma. Holnap pedig egy pszichológ­ust is meglátogat­nak, hogy kiderüljön, menjen-e Lilla óvodába, hasznos lenne-e számára, hogy vele egykorú gyerekek között is legyen – tette hozzá az ügyvéd, aki azt is elmesélte, hogy gyűjtésbe kezdtek.

– Megkértem az ismerőseim­et, hog y ha van hasonló

korú gyerekük vagy unokájuk, és akad olyan dolog, amit ők már nélkülözni tudnak, akkor juttassák el nekik. A vártnál sokkal több felajánlás érkezett, így semmiben nem szűkölködt­ek – tette hozzá az ügyvéd, aki elmondta, az anya minden héten e-mailben tájékoztat­ja az apát a kislány állapotáró­l.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Boldogság
Lilla három év után az édesanyjáv­al tölthette a karácsonyt. Az eleinte zárkózott gyermek végül segített édesanyján­ak a karácsonyi előkészüle­tekben is
Boldogság Lilla három év után az édesanyjáv­al tölthette a karácsonyt. Az eleinte zárkózott gyermek végül segített édesanyján­ak a karácsonyi előkészüle­tekben is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary