Blikk

Ha nem találok rájuk, már nem élnek! Gyűjtés az idősekért

-

A közelben élő Suhajda Tibor látta meg a romok között a két idős embert, a segítségük­re sietett

Szomorú látványt nyújt a hortobágyi Kónya majorban az idős, beteg testvérpár, Manci néni (70) és Laci bácsi (64) egykori otthona. Karácsony napján a konyhában felrobbant a szivárgó gázpalack, a detonáció megemelte a tetőt, elfektette a konyha oldalfalát, és kidöntötte a szobák utcafronti részét. Az udvaron át

Rakonczay Gábor egy eveződeszk­ával szeli át az Atlanti-óceánt ázott ruhák, bútorok, téglakupac­ok között füstös gerendák hevernek. Hátul, a sarokban láncra vert pulikutya búslakodik. Már ugatni sincs ereje. Több mint egy hét telt el a tragédia óta, azóta senki nem adott neki enni, inni.

– Este hat is elmúlt, amikor kocsival hazavittem a szomszédba­n lakó bátyámat. Véletlenül vettem észre Manci néniéket a sötét udvaron, a törmelék kupac közepén néma csendben voltak, az életük munkája szó szerint romokban hevert körülöttük – mesélte a Blikknek Suhajda Tibor (50).

– Csak akkor kezdtek keser vesen jajgat ni, a mi kor szólt a m hozzáju k . Oly a n sokkhatás alatt álltak, hogy nem tudták elmondani, mi tör tént. Laci bácsinak komoly fájdalmai voltak, egy s z á l a l s ó n a d r á g b a n s í rdogált, a bátyám adott neki hosszú nad rágot és pu ló - vert. Manci néni is súlyosan megsérült, ő a fejét fájlalta. Azon az estén kutya hideg volt, ha akkor nem találok rájuk, ma már biztos nem élnek. Ami pedig a pulit illeti, szólok a bátyámnak, ő majd addig eteti, amíg a szegény gazdáik haza nem jönnek újra – fogadkozot­t az életmentő férfi.

Eközben az életveszél­yesen sérült Laci bácsit és Manci nénit a Debreceni Nagyerdei Klinika intenzív osztályána­k égési részlegén ápolják. A pusztító robbanás után semmijük sem maradt. A férfin még az a ruha sem az övé volt, amiben kórházba vitték. Földönfutó­k lettek, ha kiengedik őket, nincs hová hazamenniü­k. Még arra sincs pénzük, hogy a romokat elszállíts­ák, ezért annak költségét a hortobág y i önkormányz­at vállalta.

A szivárgó gázpalack robbant fel a házban, ami megemelte a tetőt, több falat pedig ki is döntött. A két idős ember súlyosan megsérült,

mindkettőt kórházba kellett vinni

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary