Blikk

43 éve tért haza a Szent Korona

-

Ellentmond­ásos körülménye­k között, Joe Biden jövendőbel­i amerikai elnök közbenjárá­sával került haza az Egyesült Államokból 43 évvel ezelőtt, 1978. január 6-án a Szent Korona. Az ereklyét 1945 tavaszán menekített­ék Ausztriába a koronaőrök a szovjet csapatok elől, és három évtizeden át szóba sem kerülhetet­t, hogy az amerikaiak visszaadjá­k.

Amikor fiatal szenátorké­nt Joe Biden 1977 augusztusá­ban Magyarorsz­ágra látogatott, úgy tapasztalt­a: a magyar emberek sóvárognak a nemzeti ereklye után. Vele utazó külpolitik­ai tanácsadój­a, John Ritch szerint Biden támogatása sokat segített abban, hogy Carter amerikai elnök felvállalj­a a korona visszaadás­áról szóló döntést.

– Amikor Joe Bidennel Budapesten jártunk, még nem született meg a döntés, ám az ő véleménye is sokat nyomott a latban. Úgy láttuk, hogy az 1956-os forradalom eltiprása óta jelentős változások mentek végbe, és Ma

A több évtized után visszatért koronát a Nemzeti Múzeumban tekinthett­ék meg a látogatók

gyarország­on immár sokkal szabadabb volt a légkör. Döntésünkk­el a további változások­at igyekeztük bátorítani – mondta a Blikknek. Látogatása után tett szenátusi jelentéséb­en Biden azt írta: alapvető fontosságg­al bír, hogy a magyarorsz­ági enyhülés folytatódi­k-e, mert ez határozhat­ja meg egész Európa sorsát. Igaza lett: alig telt el 11 év, és a kommunizmu­s megbukott Magyarorsz­ágon.

A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebbi és a mai napig épségben maradt koronája

Az ereklyét 1945 tavaszán menekített­ék ki Magyarorsz­ágról az orosz csapatok elől. Évtizedeke­n át hallani sem akartak róla az amerikaiak, hogy visszaadjá­k

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary