Blikk

Idegenekre utal a rejtélyes rádiójel

-

Döbbenetes felfedezés: földönkívü­liekre utaló jelet fogtak Ausztráliá­ban! A birt The Guardian cikke szerint az idegen élet után kutató tudósok egy eddig sosem tapasztalt rádiószign­ált fedeztek fel, amely a Naphoz legközeleb­b eső Proxima Centauri nevű csillag irányából érkezett a Föld felé. A jelre a két éve elhunyt világhírű angol elméleti fizikus, Stephen Hawking (†76) által alapított, és az orosz-izrael i mi l l iá rdos, Yur i Mi lner (59) által finanszíro­zott, idegen létformáka­t kereső Breakthrou­gh Listen program keretében talált rá az ausztrál Parkes-teleszkóp. A kutatók szerint a most detektált szignál sok szempontbó­l emlékeztet az 1977-ben észlelt Hűha! (Wow!) elnevezésű jelre, azaz olyan jellemzőkk­el bír, amelyek teljesen eltérnek a kozmikus háttérzajo­któl és egy lehetséges földön kívüli civilizáci­ótól származhat.

Az Ausztráliá­ban felállítot­t Parkesrádi­óteleszkóp fogta be a misztikus szignált

Stephen Yuri Milner Hawking sumilliárd­os gallta az pénzéből kuűrprogra­mot tatnak

A Földtől 4,24 fényévnyi távolságba­n lévő Proxima Centauri felől érkező „rádióadás” frekvenciá­ja 980 MHz körül van, vagyis valószínűl­eg nem emberi űreszköz bocsátotta ki, nem valamilyen általunk keltett interferen­cia okozhatja, másrészt a frekvencia­eltolódás alapján egy a csillag körül keringő bolygó – valószínűl­eg az égitest lakható zónájában keringő közetbolyg­ó, a Proxima B felszínérő­l – származhat. A teleszkóp még múlt májusban azonosítot­ta a különleges jelsorozat­ot, ám azóta sem tudnak megnyugtat­ó magyarázat­ot találni a keletkezés­ére – pontosabba­n csak abban biztosak, hogy nem az emberiség tevékenysé­géhez köthető jelzés. A szakértők BLC1 névre keresztelt­ék a jelet, és hiszik, esetleges megfejtése igazi áttörést hozhat az űrbéli élet kutatásába­n.

– Ez az első igazán komoly érzékelésü­nk az úgynevezet­t Wow! jel óta – árulta el Lewis

A Proxima Centauri 4,24 fényévnyir­e van a Földtől, körülötte jelenlegi ismeretein­k szerint legalább két bolygó kering Dartnell, a westminste­ri egyetem asztrobiol­ógusa. – Régóta keressük már az idegen élet nyomait. Elképesztő belegondol­ni, hogy lehetséges, itt találunk rá a hozzánk legközeleb­b eső csillagren­dszerben. Nehéz elképzelni ugyan, hogy azon a bolygón kialakulha­tott stabil éghajlat és magasabb szervezett­ségű élet, de jó lenne, ha kiderülne, hogy tévedtünk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary