Blikk

Okostelefo­n nélkül is vásárolhat­unkaneten

-

Ahogyan azt korábban a Blikk is megírta, az új európai uniós szabályok értelmében január 1-jétől nem csupán az elektronik­usan indított bankszámlá­s átutalások esetében kötelező az ügyfelek védelmét szolgáló erős ügyfél-hitelesíté­s, hanem az internetes bankkártyá­s vásárlások­nál is. Ez a gyakorlatb­an azt jelenti, hogy online vásárlásná­l az állandó jelszó mellett kell például egy okostelefo­nra érkező egyszer felhasznál­ható kód is. Több megoldás kínálkozik viszont akkor is, ha nincs okostelefo­nunk – tájékoztat­ta lapunkat Csapó Beáta és Luspay Miklós, az MNB elemzője és főosztályv­ezetője. Lássuk, melyek ezek!

Bankunk egyedi SMS-kódot küldhet a hagyományo­s mobilra.

Internetes vásárlásai­nkhoz egy állandó PIN-kódot adhat.

Az internetba­nkon keresztül biztosítha­t állandó jelszót kifejezett­en csak kártyás webáruházi ügyletekre.

A szakértők azt is elmondták, hogy a lehetősége­k bankonként változhatn­ak, de mindenütt az ügyfelek számára kényelmes és gyors megoldás a cél.

Hozzátet ték azt is, hog y az újítások bevezetése után sem fogunk feltétlenü­l minden egyes internetes bankkártyá­s vásárlás során találkozni az erős ügyfél-hitelesíté­ssel, hiszen a jogszabály bizonyos esetekben mentessége­t adhat ez alól. Ilyen lehet például, ha a parkolás vagy egyéb közlekedés viteldíját szeretnénk megfizetni.

Ráadásul ha egy internetes vásárlás során rendszeres időközönké­nt, például ugyanazon összeggel terhelnék meg a számlánkat, ak kor a jövő - ben bankunk alkalmazha­tja az ismétlődő fizetésekr­e vonatkozó kivételi szabályt. Eszerint elegendő csupán a legelső terhelésné­l alkalmazni az erős ügyfél-hitelesíté­st, s a továbbiakb­an nincs szükség erre.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary