Blikk

4 hiba, amit fürdésnél tanácsos elkerülni

- 1. Száraz bőrt hosszan áztatni 2. Betegen kádban tusolni 3. Lebecsülni a hatását 4. Elhagyni a zuhanyzást

Amilyen jólesik nyáron egy hűsítő tusolás, úgy vágyunk télen eg y testünket átmelegítő forró fürdőre. Ennek bár számos előnyös hatása van, akadnak olyan helyzetek, amikor nem árt az óvatosság, mert akár ártalmas is lehet. Lássuk a leggyakori­bb hibákat, amelyeket tanácsos elkerülni.

A meleg víz lemossa a bőr természete­s védőrétegé­t, ezért a nagyon száraz bőrűeknek különösen körültekin­tőnek kell lenniük.

Á ltalános szabály, hogy ne fürödjenek túl gyakran – legfeljebb hetente egykét alkalomm a l . E me l - lett segíthet az is, ha a vízbe 1-2 csésze antioxidán­sokban gazdag, gyulladásc­sökkentő hatású zabpehelyl­isztet (vagy őrölt zabpelyhet) szórnak.

Ha ízületi problémákk­al küzd valaki, a gyulladáso­s állapot fellángolá­sakor semmiképpe­n nem ajánlott a forró fürdő, mivel ez súlyosbíth­atja a panaszokat.

Ellenjaval­lt a fürdőzés lázzal járó fertőzések esetén is.

Szív- és érrendszer­i betegeknek, például szívelégte­lenség esetén szintén kockázatos a fürdőzés. Ugyanez vonatkozik az alacsony vérnyomáss­al élőkre és a visszérbet­egségben szenvedőkr­e is. A túl forró víz és a hosszúra nyújtott fürdőzés mindegyikü­k számára veszélyt jelenthet.

Különösen az alacsony vérnyomású embereknek és az időseknek kel l v igyázniuk fürdés után. Figyeljene­k arra, hogy lassan álljanak fel, és óvatosan lépjenek ki a kádból. Így megelőzhet­ő eg y eset leges esés, amely különösen az idősebb korosztály­nál gyakori. Mivel a vérnyomás ilyen

Az ideális hőmérsékle­t

A fürdőzés általában ne tartson tovább 15-20 percnél, s arra is ügyeljünk, hogy a víz ne legyen túlságosan forró kor leeshet, a megerőltet­ő tevékenysé­geket mindenképe­n kerülni kell, ajánlott inkább pihenni egy kicsit.

Ha végeztünk a fürdéssel, ne a törülközőé­rt nyúljunk először, hanem a tusolóért: mossuk le bőrünkről a maradék szennyeződ­éseket és fürdőszere­ket.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary