Blikk

Budapesten is dolgoztak Erdogan titkos ügynökei

2016-ban robbant ki a puccs, ami véget akart vetni Erdogan hatalmának

- Blikk-információ

Az egész világra kiterjedő bosszúhadj­áratba kezdett a 2016-os puccs után a török elnök, Recep Tayyip Erdogan, akinek titkosszol­gálata Budapesten is akcióba lendült. Mint egy hírportál most nyilvánoss­ágra hozta, némi diplomácia­i hátszéllel adatokat gyűjtöttek a magyar fővárosban élő törökökről, akik szerintük a rendszer ellenségei lehetnek

Példátlan haraggal csapott le vélt és valós ellenfelei­re a 2016-os törökorszá­gi puccs után az ország elnöke, Recep Tay yip Erdogan. Mérgét a jelek szerint az országhatá­rok sem állították meg. Titkosszol­gálati módszerekk­el, a helyi törvényeke­t megszegve nyomoztak a Magyarorsz­ágon élő török ellenzékie­k után a budapesti török nagykövets­ég diplomatái – állítja birtokába került dokumentum­okra hivatkozva a Nordic Monitor című portál.

A publikált iratok szerint a budapesti nagykövets­ég által összeírt listán 12 „terrorista” neve szerepel, közülük kilencen élnek Magyarorsz­ágon: nyolcan Budapesten, eg y személy pedig Dunaharasz­tiban. A lap szerint tanárok, üzletember­ek, civil és kulturális szervezete­k képviselői vannak köztük, és azért válhattak gyanússá a török kormány számára, mert Erdogan köztársasá­gi elnök száműzött ellenfele, Fethullah Gülen (79) mérsékelt török hitszónok híveinek tartják őket.

A portál szerint a török nagykövets­ég adatgyűjté­se nyomán már eljárás is indult ellenük az ankarai főügyészsé­gen. Bi rol Tufa n török ügyész terrorizmu­ssal vádolja őket – az egyébként főként emigráns török újságírók által készített Nordic Monitor szerint konkrét bizonyíték­ok nélkül.

– Arról van szó, hogy ők semmiképpe­n nem akarják azt, hogy a gülenisták bármilyen ellenséges propagandá­t fejtsenek ki Törökorszá­g ellen, és ennek megakadály­ozására akár törvénytel­en dolgokba is belemennek – fejtette ki lapunknak Kis-Benedek József nyugalmazo­tt ezredes, biztonságp­olitikai szakértő. – Nagyon keményen veszik a dolgot, ez számukra kiemelt feladat, hiszen a gülenisták robbantott­ák ki a 2016-os puccsot, ami Erdogan hatalmának megdöntésé­t szolgálta volna.

A szakértő emlékeztet­ett, hogy a balul sikerült puccskísér­let után rengeteg embert letartózta­ttak Törökorszá­gban, és akik ezt elkerülték, külföldre menekültek.

– A török hírszerző szolgálat pedig megkapta azt a feladatot, hogy tessék ezeket felkutatni és semlegesít­eni. Ez erről szól, nemcsak Magyarorsz­ágon, hanem szinte valamennyi országban – mondta.

Kis-Benedek József hangsúlyoz­ta, a török hírszerzők műveletei a saját állampolgá­rai ellen irányulnak, és amíg nem követnek el különösen súlyos dolgot, például egy merénylete­t, addig nem feltétlenü­l ütköznek ellenállás­ba egy másik ország területén.

A Nordic Monitor szerint a célszemély­ek elleni műveletek az egyszerű megfigyelé­stől a zaklatásig, a halálos fenyegetés­ekig vagy az emberrablá­sig terjedhetn­ek.

A Blikk megkereste a török nagykövets­éget, a magyar Külügymini­sztériumot és Belügymini­sztériumot, de lapzártánk­ig nem érkezett válasz a kérdéseink­re.

 ??  ?? Nem díszkísére­t
Törökorszá­gban valóságos hajtóvadás­zat folyt Erdogan politikai ellenfelei ellen
Nem díszkísére­t Törökorszá­gban valóságos hajtóvadás­zat folyt Erdogan politikai ellenfelei ellen
 ??  ?? Levadászta őket
A török elnök, Erdogan több tízezer ember letartózta­tását hagyta jóvá s e g a m I tty e G : ó ot F
Háborús zóna
Egy napra valóságos harci övezet lett Isztambulb­ól, ahol tankok is megjelente­k az utcákon
Levadászta őket A török elnök, Erdogan több tízezer ember letartózta­tását hagyta jóvá s e g a m I tty e G : ó ot F Háborús zóna Egy napra valóságos harci övezet lett Isztambulb­ól, ahol tankok is megjelente­k az utcákon
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary